Το περίφημο μουσείο της Madame Tussaud αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο δημοφιλείς attraction του Λονδίνου. Διασημότητες από ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενούνται στα τεράστια δωμάτια του κτιρίου και αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η Madame Marie Tussaud είδε το πάθος της για τα κέρινα ομοιώματα να μιλά στην καρδιά του κόσμου ήδη από τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης της με τη συγκεκριμένη τέχνη και κατέληξε να συνδέσει το όνομά της με το μεγαλύτερο μουσείο ομοιωμάτων στην ιστορία.
Ποια ήταν η Madame Tussaud;
Ποια ήταν όμως η Madame Tussaud και πώς κατάφερε να δώσει το όνομά της στο μουσείο που από το Λονδίνο επεκτάθηκε σε πολλές ακόμα πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας; Η Marie Tussaud γεννήθηκε ως Marie Grosholtz το 1760 στο Στρασβούργο της Γαλλίας και ουσιαστικά δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον πατέρα της, καθώς τον έχασε στον Επταετή Πόλεμο (1756 – 1763) όταν ακόμα ήταν βρέφος. Η μητέρα της, αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου της, εργάστηκε ως οικονόμος στο σπίτι του γιατρού Φίλιπ Κούρσιους ο οποίος λάτρευε την τέχνη των κέρινων ομοιωμάτων και αποτέλεσε τον άνθρωπο – κλειδί στην εξέλιξη της Marie. Κοντά του έμαθε την τέχνη, έκανε γνωριμίες και ξεκίνησε να φτιάχνει τα δικά της κέρινα ομοιώματα με πρώτο αυτό του Βολταίρου. Ακολούθησαν πολλά ακόμα όπως αυτά του Ελβετού συγγραφέα, φιλόσοφου και συνθέτη Ζαν Ζακ Ρουσσώ, του Βενιαμίν Φραγκλίνου και πολλών ακόμα θυμάτων της Γαλλικής Επανάστασης.
Οι μάσκες θανάτου που έφτιαχνε χρησιμοποιώντας αληθινά πτώματα ανθρώπων που εκτελέστηκαν για να πάρει τα σωστά μέτρα την έκαναν ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό, όμως οι φιλοβασιλικές της τάσεις την οδήγησαν στη φυλακή το 1789 και παραλίγο να της στοιχίσουν τη ζωή στα 29 της χρόνια. Χάρη στο ταλέντο της στις μάσκες θανάτου, η Μαρί γλιτώνει τη λαιμητόμο, φτιάχνοντας μάλιστα τα ομοιώματα της καλής της φίλης Μαρίας Αντουανέτα και του Ροβεσπιέρου. Ο θάνατος του γιατρού Κούρσιους το 1794 της εξασφάλισε μια τεράστια περιουσία χρημάτων και κέρινων ομοιωμάτων. Για 33 ολόκληρα χρόνια η Marie Grosholtz ταξίδευε στην Ευρώπη, μέχρι το 1795 που γνωρίζει και παντρεύεται τον Φρανσουά Τισό με τον οποίο αποκτά και δύο παιδιά. Ο γάμος τους διαλύεται το 1802 και η Μαρί φεύγει για το Λονδίνο όπου «στήνει» το πρώτο της μουσείο στη Baker Street που εκτοξεύει τη φήμη της στα ύψη. Η καλλιτέχνις πεθαίνει τον Απρίλιο του 1850 σε ηλικία 88 ετών αφήνοντας πίσω της τεράστιο έργο. Οι εγγονοί της αποφασίζουν το 1884 να μεταφέρουν το μουσείο της Madame Tussaud στη Marylebone Road όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.
Το μουσείο της Madame Tussaud σήμερα
Στο σταθμό Baker Street καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο για να επισκεφτούν το διάσημο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων. Μπαίνοντας μέσα θα βρει κανείς ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων να φωτογραφίζονται με τα εκθέματα και φεύγοντας να δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Κάπως έτσι φύγαμε κι εμείς, αφού πρώτα συλλέξαμε το απαραίτητο υλικό για να σας βάλουμε στο κλίμα του μουσείου της Madame Tussaud.
Η Αίθουσα του Τρόμου του μουσείου παρουσιάζει τις μεθόδους εκτέλεσης των θυμάτων τα χρόνια της Marie Grosholtz με τα κέρινα ομοιώματα των ανθρώπων που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου να προκαλούν απίστευτα έντονα συναισθήματα. Από την άλλη, οι ήρωες της Marvel αποτελούν το αγαπημένο στέκι των μικρών επισκεπτών που μπορούν να απολαύσουν τον Hulk, τον Wolverine, τον Spider-man, τον Captain America, τον Iron-Man και τον Nick Fury.
Διασημότητες που διέπρεψαν και διαπρέπουν στο χώρο της μουσικής και του κινηματογράφου κοσμούν το μουσείο και συνυπάρχουν με παγκοσμίας φήμης αθλητές και προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής που επηρέασαν και εξακολουθούν να ελέγχουν τα πολιτικά δρώμενα. Από τη Μέριλιν Μονρόε και τον Μάικλ Τζάκσον στην Αντζελίνα Τζολί και το ζεύγος Μπέκαμ και από τον Αδόλφο Χίτλερ στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Μπαράκ Ομπάμα και τη βασιλική οικογένεια του Μπάκιγχαμ εξερευνήστε τα πρόσωπα του Madame Tussauds και βρείτε αφορμή να οργανώσετε το επόμενό σας ταξίδι στο παγωμένο Λονδίνο.
Το μόνο σίγουρο; Θα έχετε να το θυμάστε για πάντα.