Καθιερωμένη με το γαλα και τα παγωτά της απο το 1934, η ΕΒΓΑ επιχειρεί στα μέσα του 50 την εισοδό της στο χώρο της σοκολάτας πρώτα με το Κακάο που βλέπετε εδώ, υστερα με τις σοκολάτες και το 1963 με το σοκολατούχο γάλα σε πλαστικό κυπελάκι με την πρωτοποριακή επεξεργασία Actinise.
Ολη αυτή η προσπάθεια τελικά δεν προχώρησε, προφανώς γιατί ήταν ενας χώρος που η ΕΒΓΑ δεν ήξερε και στον οποίο κυριαρχούσαν ειδικότεροι όπως ο Παυλίδης και η ΙΟΝ.
Το 1965 αποχώρησε από την αγορά και επικεντρώθηκε σε αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα.
Η ιστορία της ΕΒΓΑ ξεκινά το 1934, όταν οι αδερφοί Σουρακά, ελληνοαμερικανοί μετανάστες, ίδρυσαν στην Αθήνα την “Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος”, με σκοπό την παραγωγή παστεριωμένου αγελαδινού γάλακτος. Εκείνη την εποχή, η διακίνηση φρέσκου γάλακτος γινόταν από πλανόδιους πωλητές και γαλακτοκομεία, και τα αδέρφια Σουρακά διέγνωσαν μια μοναδική επιχειρηματική ευκαιρία.
Τα πρώτα βήματα:
1934: Ίδρυση της ΕΒΓΑ και κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παστεριωμένου γάλακτος στο Βοτανικό, σε έκταση 10.000 τ.μ.
1935: Κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων: παστεριωμένο γάλα, κρέμα γάλακτος, αγελαδινό γιαούρτι και βούτυρο.
1940: Επίταξη του εργοστασίου από τον Μεταξά για δωρεάν διανομή γάλακτος στο λαό.
1945: Μετά τον πόλεμο, η ΕΒΓΑ αναγεννιέται και επεκτείνεται, λανσάροντας νέα προϊόντα, όπως το σοκολατούχο γάλα “Κάκαο” και το εβαπορέ γάλα “Ideal”.
Η στροφή προς το παγωτό:
1960: Η ΕΒΓΑ εισέρχεται δυναμικά στην αγορά παγωτού, φέρνοντας επανάσταση με το “Κρι-Κρι”, το πρώτο χωνάκι στην Ελλάδα.
1970: Ακολουθούν τα θρυλικά “Παγωτάκι”, “Ξυλάκι”, “Δέλτα”, “Τρελή Πατούσα” και “Magnum”, καθιστώντας την ΕΒΓΑ ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του παγωτού.
1980: Η ΕΒΓΑ λανσάρει την “ΕΒΓΑ Family”, σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
1990: Η εταιρεία εξαγοράζεται από την οικογένεια Φιλίππου, η οποία διατηρεί την παράδοση και την καινοτομία.
Σύγχρονη εποχή:
2000: Η ΕΒΓΑ επεκτείνεται σε νέες αγορές, όπως τα ζυμαρικά και τα έτοιμα γεύματα.
2010: Εισαγωγή νέων προϊόντων, όπως τα φυτικά ροφήματα και τα γιαούρτια χωρίς λακτόζη.
2020: Η ΕΒΓΑ γιορτάζει 86 χρόνια παρουσίας, όντας μια από τις πιο αγαπημένες και αναγνωρίσιμες ελληνικές εταιρείες.
Σημαντικά ορόσημα:
1935: Πρώτο εργοστάσιο παστεριωμένου γάλακτος στην Ελλάδα.
1960: Κυκλοφορία του “Κρι-Κρι”, του πρώτου χωνάκι στην Ελλάδα.
1970: Λανσάρισμα θρυλικών παγωτών, όπως “Παγωτάκι”, “Ξυλάκι”, “Δέλτα”, “Τρελή Πατούσα” και “Magnum”.
1980: “ΕΒΓΑ Family”, σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.
1990: Εξαγορά από την οικογένεια Φιλίππου.
2000: Επέκταση σε νέες αγορές, όπως τα ζυμαρικά και τα έτοιμα γεύματα.
2010: Εισαγωγή νέων προϊόντων, όπως τα φυτικά ροφήματα και τα γιαούρτια χωρίς λακτόζη.
Κειμενο απο φβ Διαφημίσεις μιας άλλης εποχής