Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και η μυρωδιά από τα ψητά κρέατα αρχίζει να γαργαλάει τα ρουθούνια μας. Είτε είστε λάτρεις του τσιγκνίματος, είτε απλά θέλετε να ψήσετε κάτι νόστιμο για την παρέα σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.
Επιλογή κρέατος
Ξεκινήστε με την επιλογή φρέσκου κρέατος από έναν αξιόπιστο κρεοπώλη. Προτιμήστε κομμάτια με λίγο λίπος, όπως λαιμό, μπριζόλα, πανσέτα ή κοκορέτσι. Εάν ψήνετε στο φούρνο, μπορείτε να επιλέξετε πιο σκληρά κομμάτια, όπως μπούτι ή σπάλα.
Προετοιμασία
Αφήστε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά πριν το ψήσετε. Πλύνετε καλά το κρέας με κρύο νερό και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας για έως και 24 ώρες πριν το ψήσετε, για να δώσετε επιπλέον γεύση.
Ψήσιμο
Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα να καούν καλά μέχρι να γίνουν γκρι. Βάλτε το κρέας στη σχάρα και ψήστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Γυρνάτε το κρέας συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μην τρυπάτε το κρέας με πιρούνι, γιατί θα χάσει τα υγρά του. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ψησίματος για να ελέγξετε αν το κρέας έχει ψηθεί σωστά.
Σερβίρισμα
Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρετε το κρέας με λεμόνι, ρίγανη, ντομάτα, κρεμμύδι και ψωμί.
Επιπλέον συμβουλές
- Μπορείτε να ψήσετε το κρέας και στο φούρνο, στους 180°C.
- Αν ψήνετε στο φούρνο, βάλτε λίγο νερό στο ταψί για να μην ξεραθεί το κρέας.
- Μπορείτε να ψήσετε και άλλα είδη φαγητού, όπως λαχανικά ή ψάρι, στη σχάρα.
- Φροντίστε να έχετε αρκετή ποσότητα από όλα τα υλικά για να μην χρειαστεί να τρέχετε στα μαγαζιά την τελευταία στιγμή.
Καλή όρεξη!
Tips:
- Για να ανάψετε τα κάρβουνα πιο γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό προσάναμμα.
- Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά, όπως ρίγανη ή θυμάρι, στα κάρβουνα για να δώσετε έξτρα γεύση στο κρέας.
- Φροντίστε να έχετε πυροσβεστήρα κοντά σας σε περίπτωση ατυχήματος.
Καλή τσικνοπέμπτη!