Μπορεί οι ειδικοί να τονίζουν ότι τα αέρια είναι μία απόλυτα φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ωστόσο παραμένει αναμφίβολα μία ντροπιαστική στιγμή.
Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες τροφών που πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση προκειμένου να αποφευχθούν οι ντροπιαστικές στιγμές. Όσοι δεν θέλετε να έχετε δυσάρεστες συνέπειες, καλό θα ήταν να μην τρώτε πολλά κρεμμύδια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και λάχανο επειδή τα σάκχαρα, η ραφιζόνη και οι φυτικές ίνες που περιέχουν διασπώνται στο παχύ έντερο και δημιουργούν αέρια.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onmed.gr, καλό θα ήταν να αποφεύγεται τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα μήλα και τα αχλάδια καθώς περιέχουν την σορβιτόλη, που είναι ένα σάκχαρο που προωθεί τη συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό. Το καλαμπόκι, το ψωμί και οι πατάτες προκαλούν αέρια. Το σιτάρι και το άμυλο με πολλούς υδατάνθρακες ευθύνονται για το φούσκωμα και τα αέρια. Σε αντίθεση με αυτές τις τροφές, το ρύζι δεν είναι τόσο «επικίνδυνο» επειδή δε μας παρέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων.
Επίσης το γάλα, το τυρί και το παγωτό, λόγω της λακτόζης που περιέχουν διασπώνται δύσκολα στην πέψη, ιδιαίτερα σε όσους δε διαθέτουν επαρκείς ποσότητες ενός ενζύμου (λακτάση) στον οργανισμό τους. Η έλλειψη αυτού του ενζύμου ευθύνεται για τη δυσανεξία στη λακτόζη. Τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραφινόζης και διαλυτών ινών. Και τα δύο αυτά συστατικά ευθύνονται για την παραγωγή των αερίων στο γαστρεντερικό.
Τέλος, η φυσιολογική μικροχλωρίδα του στομάχου χρειάζεται τους υδατάνθρακες και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις παραπάνω τροφές προκειμένου να επιβιώσει. Οπότε δεν πρέπει να βγούνε από το διατροφολόγιο απλά πρέπει να καταναλώνονται σε φυσιολογικές ποσότητες προκειμένου να αποφεύγονται οι ενοχλήσεις.