Η τραγική είδηση του ναυαγίου κοντά στο Παλέρμο, που κόστισε τη ζωή του τεχνολογικού μεγιστάνα Μάικ Λιντς και άλλων επιβατών, ανέδειξε και πάλι στο προσκήνιο την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Βρετανοϊρλανδού επιχειρηματία. Πέρα από τις γνωστές του επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποκαλύπτονται τώρα και οι στενές του σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Από τη Neurodynamics στη Darktrace: Η σταδιοδρομία του Λιντς στον κυβερνοχώρο
Ο Μάικ Λιντς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με την ίδρυση της Cambridge Neurodynamics, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστών. Η εταιρεία αυτή είχε συμβόλαια με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη από το 1996. Μετά από αυτή την επιτυχημένη πορεία, ο Λιντς ίδρυσε την Autonomy, εταιρεία που χρησιμοποιούσε μηχανική μάθηση για την ανάλυση δεδομένων από διάφορες πηγές. Η Autonomy σύντομα απέκτησε υψηλού προφίλ συμβόλαια με κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Αργότερα, το 2013, ο Λιντς προχώρησε στην ίδρυση της Darktrace, μιας εταιρείας με ειδίκευση στην κυβερνοάμυνα, την οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace συμμετείχαν κορυφαία ονόματα της κυβερνοάμυνας και των μυστικών υπηρεσιών, όπως ο πρώην επικεφαλής της MI5, Τζόναθαν Έβανς, και ο Άντριου Φρανς, πρώην στέλεχος της GCHQ.
Σκιασμένες διασυνδέσεις και οι κατηγορίες για απάτη
Οι σχέσεις του Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν μόνο σε επίπεδο συνεργασιών. Οι αποκαλύψεις από το Politico δείχνουν ότι ο Λιντς είχε αποκτήσει σημαντικές επιρροές και στη σφαίρα της διεθνούς κατασκοπείας, μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορα κυβερνητικά προγράμματα σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το όνομα του Λιντς συνδέθηκε και με μια πολύκροτη υπόθεση απάτης που σχετίζεται με την πώληση της Autonomy στην Hewlett-Packard (HP) το 2011. Η HP κατηγόρησε τον Λιντς ότι διόγκωσε τεχνητά την αξία της εταιρείας πριν την εξαγορά, κάτι που οδήγησε στη δίκη του στις ΗΠΑ. Αν και ο Λιντς αρνήθηκε τις κατηγορίες, η υπόθεση είχε ως αποτέλεσμα την έκδοσή του στις ΗΠΑ και την παραμονή του σε κατ’ οίκον περιορισμό για πάνω από έναν χρόνο.
Ένα περίεργο ατύχημα και αναπάντητα ερωτήματα
Ο θάνατος του Λιντς, μαζί με το πρόσφατο θάνατο του συνεργάτη του Στίβεν Τσάμπερλεϊν σε τροχαίο, αφήνει πίσω του πολλά ερωτήματα. Ενώ οι αρχές αποδίδουν το ναυάγιο σε ξαφνική κακοκαιρία, οι πολυεπίπεδες διασυνδέσεις του Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών δεν μπορούν παρά να τροφοδοτήσουν θεωρίες και υποψίες.
Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την πολύπλοκη φύση των σχέσεων ανάμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες και κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας, και υπογραμμίζει πώς η τεχνολογία και η ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πολιτική και τη γεωστρατηγική.