Μια ανάσα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο Ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία βρίσκεται αντιμέτωπος με τις …παράπλευρες απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Του Γιώργου Ματαλλιωτάκη
Οι επιπτώσεις στην τουριστική μας δραστηριότητα μετά και την απαγόρευση, από την πλευρά της Ρωσίας, πώλησης τουριστικών πακέτων για τις χώρες που της έχουν επιβάλλει κυρώσεις είναι μεγάλες και δυνητικές.
Αν και οι προοπτικές του Ελληνικού τουρισμού για φέτος είναι ενθαρρυντικές οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε στη Ρωσία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πτήσεων με κλείσιμο του εναέριου χώρου, οδηγεί δυστυχώς σε απώλεια των Ρώσων τουριστών από τα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας και της Κρήτης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 600.000 Ρώσοι τουρίστες που άφησαν στη χώρα μας 433 εκ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 τα ξενοδοχεία της Κρήτης επισκέφθηκαν 83.000 Ουκρανοί τουρίστες, ενώ το 45% των τουριστών στην Κρήτη ήταν Ρώσοι.
Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία «γκρέμισε» τις ελπίδες που δημιούργησε η σχεδιαζόμενη αύξηση των προγραμματισμένων πτήσεων από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο, το οποίο μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες
Σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει επίσης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι και η ενεργειακή κρίση που έχει αυξήσει σημαντικά τα κόστη των επιχειρήσεων τουρισμού.
Είναι δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και πρώτες ύλες και η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις και κατά συνέπεια και στους καταναλωτές των υπηρεσιών και προϊόντων τους αφού το επιπλέον κόστος θα μετακυλήσει στις τσέπες και των δύο.
Πέρα όμως από τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία, το 2022 προμηνύεται χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό με τις κρατήσεις να δικαιώνουν τις αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς κινούνται σε επίπεδα εφάμιλλα με εκείνα του 2019..
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC-World Travel & Tourism Council), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες η ζήτηση προσεγγίζει τα προ πανδημίας νούμερα και παράλληλα βρίσκεται στην 11η θέση με τους πιο ανθεκτικούς τουριστικούς προορισμούς του 2022 παγκοσμίως.
Όμως έχοντας ξεπεράσει το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» ο Ελληνικός τουρισμός βλέποντας μπροστά θα πρέπει να προχωρήσει, επιτέλους, το σχεδιασμό της χρονικής επέκτασης του, πέρα από το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αυξήσει το αποτύπωμα του κλάδου στην οικονομία και στην κοινωνία.
Τέλος το κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που δημιουργούν: οι ανεπαρκείς δημόσιες υποδομές, η έλλειψη επενδύσεων σε λιμάνια και αεροδρόμια, η απουσία χρηματοδοτήσεων για τη βελτίωση των δικτύων κοινής ωφέλειας, η έντονη εποχικότητα και η έντονη γεωγραφική τουριστική συγκέντρωση σε πέντε μόνο Περιφέρειες της χώρας μας.
Δρ.Γιώργος Ματαλλιωτάκης
Διδάσκοντας ΕΛΜΕΠΑ και ΕΑΠ
Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης π. εν. Ηρακλείου