Ένα πρωτόγνωρο σεισμικό γεγονός που αναστάτωσε τον πλανήτη για εννέα ημέρες το Σεπτέμβριο του 2023, προκλήθηκε από μια καταστροφική κατολίσθηση και μέγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία, αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα. Το περιστατικό, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, έστειλε σεισμικά κύματα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας απορία στους επιστήμονες.
Τι προκάλεσε το φαινόμενο
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science, η κατάρρευση μιας βουνοκορφής ύψους 1.200 μέτρων στο φιόρδ Dickson στην ανατολική Γροιλανδία στις 16 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν η αιτία του φαινομένου. Ο παγετώνας που συγκρατούσε τον βράχο είχε λιώσει λόγω της ταχέως αυξανόμενης θερμοκρασίας στην περιοχή, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός γιγαντιαίου τσουνάμι, με κύματα ύψους έως και 200 μέτρων.
Η ενέργεια από την κατολίσθηση και το τσουνάμι μεταφέρθηκε μέσω του νερού και δημιούργησε μακράς διάρκειας σεισμικά κύματα που καταγράφηκαν από αισθητήρες σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από μια εβδομάδα. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται το πρώτο του είδους του στην ανατολική Γροιλανδία.
Σεισμική δόνηση 9 ημερών
Αυτό το γεγονός ήταν τόσο ασυνήθιστο, που οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ως «USO» (Άγνωστο Σεισμικό Αντικείμενο), καθώς οι δονήσεις ήταν απλούστερες και μακράς διάρκειας σε σύγκριση με τους κλασικούς σεισμούς, οι οποίοι διαρκούν συνήθως μερικά λεπτά ή ώρες. Η συμμετοχή 68 επιστημόνων από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες ήταν αναγκαία για να κατανοηθεί πλήρως το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας μια συνδυασμένη ανάλυση σεισμικών δεδομένων, δορυφορικών εικόνων και προσομοιώσεων.
Οι κλιματικές αλλαγές ενεργοποιούν νέες περιοχές
Ο Δρ. Kristian Svennevig από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι το γεγονός αυτό δείχνει πώς η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει μεγάλες γεωλογικές μεταβολές σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν σταθερές. Η Γροιλανδία και άλλες περιοχές της Αρκτικής επηρεάζονται ταχύτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, με τον πάγο να λιώνει και να αυξάνει τον κίνδυνο κατολισθήσεων.
Μια σύγχρονη απειλή
Αν και το τσουνάμι αυτό κατέστρεψε μόνο ακατοίκητες περιοχές, όπως έναν ερευνητικό σταθμό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα γεγονότα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν συχνότερα λόγω της κλιματικής κρίσης. Το περιστατικό του 2023 αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση για το πώς η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες καταστροφές, επηρεάζοντας τη φύση σε πλανητική κλίμακα.