Το Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστό και ως Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Πορφυρίου, είναι ένα γυναικείο μοναστήρι που βρίσκεται στο Μήλεσι Αττικής, στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1981 από τον Άγιο Πορφύριο, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς πνευματικούς της Ελλάδας.
Η ιστορία του Ησυχαστηρίου
Ο Άγιος Πορφύριος ονειρευόταν να δημιουργήσει ένα γυναικείο μοναστήρι όπου οι μοναχές θα μπορούσαν να ζουν μια ήσυχη και ασκητική ζωή, αφιερωμένες στην προσευχή και στην υπηρεσία του Θεού. Το 1981, αγόρασε ένα οικόπεδο στο Μήλεσι και άρχισε την κατασκευή του μοναστηριού. Το μοναστήρι ολοκληρώθηκε το 1987 και αφιερώθηκε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Η ζωή στο Ησυχαστήριο
Σήμερα, στο Ησυχαστήριο ζουν περίπου 40 μοναχές. Ακολουθούν ένα αυστηρό μοναστικό τυπικό, το οποίο περιλαμβάνει συχνές προσευχές, νηστεία και χειρωνακτική εργασία. Οι μοναχές ασχολούνται επίσης με διάφορες αγιορείτικες τέχνες, όπως η αγιογραφία, η ξυλογλυπτική και η ραπτική.
Το Ησυχαστήριο σήμερα
Το Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο για την Ελλάδα. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το μοναστήρι.
Τι μπορείτε να κάνετε στο Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου
Εκτός από την περιήγηση στο μοναστήρι και την προσκύνηση των λειψάνων του Αγίου Πορφυρίου, οι επισκέπτες μπορούν να:
- Παρακολουθήσουν την ακολουθία: Η ακολουθία τελείται κάθε Κυριακή στο ναό του μοναστηριού. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικό πρόγραμμα εδω
- Αγοράσουν θρησκευτικά είδη: Στο μοναστήρι λειτουργεί πωλητήριο όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν θρησκευτικά είδη, όπως εικόνες, βιβλία και κοσμήματα.
- Περιηγηθούν στους κήπους: Το Ησυχαστήριο διαθέτει πανέμορφους κήπους όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ησυχία.
- Φιλοξενηθούν: Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα για άνδρες και γυναίκες που θέλουν να φιλοξενηθούν για λίγες ημέρες.
Πώς να φτάσετε στο Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Με αυτοκίνητο: Το Ησυχαστήριο βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας κάνετε δεξιά στον κόμβο και βγαίνετε προς Μαλακάσα ! Μετά απο 3 χιλιόμετρα θα βρείτε μία ταμπέλα δεξιά και το μοναστήρι βρίσκεται στα 700 μέτρα!
Με λεωφορείο: Υπάρχουν λεωφορεία που αναχωρούν από την Αθήνα και φτάνουν στο Μήλεσι.
Συμβουλές για τους επισκέπτες
- Να ντυθείτε σεμνά και με σεβασμό.
- Να σεβαστείτε την ησυχία του μοναστηριού.
- Να μην τραβάτε φωτογραφίες χωρίς άδεια.
- Να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο σιωπηλό.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με αυτές τις πληροφορίες. Σας ευχόμαστε μια όμορφη και πνευματική εμπειρία στο Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος!
Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό. Σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β’ Δημοτικού, μετέβη στη σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας. Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.
Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός. Τα επόμενα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο Πορφύριος εγκαταστάθηκε στη Μονή Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, στην Εύβοια.
Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου στις 12 Οκτωβρίου διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών, στην Ομόνοια.
Στις 16 Μαρτίου 1970, έχοντας συμπληρώσει 35ετία, έλαβε μικρή σύνταξη από το Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος και αποχώρησε από τη θέση του εφημερίου, όπου όμως συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το 1973. Τη χρονιά εκείνη έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.
Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη συνεδρίασή της που διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2013.[2]