Οι πύραυλοι cruise είναι κατευθυνόμενοι πύραυλοι εναντίον χερσαίων στόχων, οι οποίοι κινούνται με σταθερή ταχύτητα στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους. Έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν εκρηκτικές κεφαλές σε μεγάλες αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια.
Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι ακολουθούν μια καμπυλωτή τροχιά προς το διάστημα πριν πέσουν στους στόχους τους, οι πύραυλοι cruise πετούν χαμηλά πάνω από το έδαφος, ακολουθώντας μια πιο “ισιά” διαδρομή. Αυτό τους καθιστά πιο δύσκολους στην ανίχνευση και την κατάρριψη από τα αντιαεροπορικά συστήματα.
Οι πύραυλοι cruise μπορούν να εκτοξευτούν από διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, πλοίων και υποβρυχίων. Χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πολέμου του Κόλπου και του Πολέμου στο Ιράκ.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι πυραύλων cruise, με διαφορετικές δυνατότητες και εμβέλειες. Μερικοί από τους πιο γνωστούς τύπους περιλαμβάνουν:
- Τομαχόκ: Αμερικανικός πύραυλος cruise μακράς εμβέλειας που μπορεί να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές.
- Καλίμπρ: Ρωσικός πύραυλος cruise πολλαπλών λειτουργιών που μπορεί να εκτοξευτεί από πλοία και υποβρύχια.
- JSM: Νορβηγικός πύραυλος cruise αντιπλοϊκού πολέμου.
- Scalp: Βρετανικός πύραυλος cruise μακράς εμβέλειας.
- Babur: Πακιστανικός πύραυλος cruise πυρηνικής ικανότητας.
Οι πύραυλοι cruise αποτελούν ισχυρό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση σε στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι ανησυχητικό θέμα για τη διεθνή ασφάλεια και η ανάπτυξή τους και η διάδοσή τους παρακολουθούνται στενά από την παγκόσμια κοινότητα.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το Ιράν έχει ξεκινήσει να μετακινεί εσωτερικά στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ, σηματοδοτώντας ότι πιθανώς ετοιμάζεται να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους από το εσωτερικό του εδάφους του.