Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη από τον θάνατο τεσσάρων βρεφών σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα, με την υπόθεση να παίρνει διαστάσεις θρίλερ καθώς τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και την ανάλυση του ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, αρχίζει να διαφαίνεται ένα στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στους μυστηριώδεις θανάτους των βρεφών.
Το στοιχείο-κλειδί στον θάνατο του δεύτερου μωρού
Ο κ. Λέων αποκάλυψε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ότι στον θάνατο ενός βρέφους, μόλις δύο μηνών, που συνέβη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», εντοπίστηκε ένα εύρημα που μπορεί να συνδέεται με ασφυξία: ένα αιμάτωμα στον αμφιβληστροειδή του ματιού του. Όπως εξήγησε, το αιμάτωμα αυτό δεν είναι τυχαίο και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μπορεί να προκληθεί εξωγενώς λόγω ασφυξίας.
«Το συγκεκριμένο εύρημα πρέπει να εξεταστεί συνολικά με τα υπόλοιπα ευρήματα για να καταλήξει ο ιατροδικαστής στο ενδεχόμενο της ασφυξίας», υπογράμμισε ο κ. Λέων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο θάνατος του μωρού να μην οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστούν κακώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Λέων, στα βρέφη, και ειδικά στα μικρά παιδιά, η ανίχνευση τραυματισμών που υποδεικνύουν ασφυξία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα βρέφη δεν είναι σε θέση να αντισταθούν σε ενέργειες που μπορεί να γίνουν με ήπιο τρόπο, όπως η χρήση ενός πανιού ή μαξιλαριού. Όταν δεν υπάρχουν εμφανείς κακώσεις, η εύρεση αιτίας γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.
«Ένα παιδάκι δύο μηνών δεν μπορεί να αντισταθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Αν έχει χρησιμοποιηθεί, μάλιστα, ένα μέσο όπως πανάκι ή μαξιλάρι, τότε δεν θα αφήσει κακώσεις, κάτι που δυσχεραίνει την ανάλυση», τόνισε ο κ. Λέων.
Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση
Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα, η αιτία του θανάτου του βρέφους καταγράφηκε ως αιφνίδιος θάνατος παθολογικής αιτιολογίας, χωρίς να βρεθούν ενδείξεις δηλητηρίασης ή κακώσεων. Ωστόσο, η αιτία παραμένει ασαφής και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση όλων των ευρημάτων για να εξάγουν οι ειδικοί ασφαλή συμπεράσματα. Ο κ. Λέων επισημαίνει πως τα ευρήματα πρέπει να εξεταστούν ολιστικά, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος των βρεφών μπορεί να συνδέεται με ασφυξία ή αν πρόκειται για κάποια άλλη παθολογική αιτία.
Η υπόθεση συνεχίζει να εξετάζεται ενδελεχώς, με την τοπική κοινωνία να αναμένει απαντήσεις για τη διαλεύκανση αυτών των μυστηριωδών θανάτων που έχουν συγκλονίσει την Αχαΐα και την Ηλεία.