Αν νομίζεις πως το μόνο που χρειάζεται για να είναι κάποιος ευτυχισμένος στην δουλειά του είναι ένας παχυλός μισθός, ξανασκέψου του. Πολλοί επαγγελματίες με υψηλές αμοιβές υποφέρουν από μόνιμο άγχος και έτσι οδηγούνται στην μιζέρια.
Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα όπου δίνουν πολλά χρήματα αλλά και πολύ άγχος με αποτέλεσμα όσοι τα κάνουν να μην είναι ευτυχισμένοι; Πρώτοι στην λίστα είναι οι γιατροί. Όλος ο κλάδος έχει άγχος καθημερινά, ιδιαιτέρως σήμερα στην Ελλάδα καθώς εκτός από τις περιπτώσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη υποδομών.
Στο κάτω, κάτω δεν είναι εύκολο να κρέμονται ανθρώπινες ζωές από τα χέρια σου. Υπάρχει όμως ένας κλάδος της ιατρικής που πληρώνεται πολύ παραπάνω από τους άλλους αλλά έχει και τα περισσότερα προβλήματα. Ο λόγος για τους καρδιολόγους. Μόλις το 6% των γιατρών που είναι στον συγκεκριμένο κλάδο δηλώνει πως είναι ευτυχισμένο με αυτό που κάνει ενώ ένα μεγάλο πρόβλημα τους είναι ότι δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και υποδομές για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους.
Η ιατρική στο εξωτερικό είναι ανάμεσα στα 20 πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα ενώ στις ΗΠΑ ο μέσος μισθός ενός καρδιολόγοι είναι 150.000 δολάρια τον χρόνο. Και ενώ πολλοί θα έλεγαν πως θα ήταν ευτυχισμένοι αν έπαιρναν τόσα χρήματα, οι γιατροί τους διαψεύδουν χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους μίζερους. Το 40% των γιατρών δηλώνει πως θα επέλεγε άλλο επάγγελμα αν γύριζε πίσω ο χρόνος, και το μεγαλύτερο ποσοστό αποθαρρύνει τα παιδιά του να ακολουθήσει καριέρα στην ιατρική.
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτοκτονίας στους γιατρούς είναι 70% παραπάνω από τα άλλα επαγγέλματα. Το ποσοστό των γυναικών γιατρών που αυτοκτονούν είναι 250-400% παραπάνω από γυναίκες που κάνουν άλλα επαγγέλματα. Οι γιατροί λένε πως ναι μεν έχουν υψηλές απολαβές, αλλά δέχονται συνεχή πίεση στη δουλειά τους.
Νέοι επενδυτές τραπεζίτες: Οι νέοι, μόλις βρίσκουν δουλειά αναγκάζονται να δουλεύουν 120 ώρες την εβδομάδα δηλαδή περίπου 18,5 ώρες την ημέρα. Και μπορεί ο πρώτος μισθός να είναι 75.000 δολάρια, αλλά ολοένα και λιγότεροι επιλέγουν αυτή την δουλειά επειδή αγχώνονται συνεχώς και δεν μπορούν να ζήσουν καθώς δεν έχουν ελεύθερο χρόνο.
«Οι τράπεζες ζητούν κάποια συγκεκριμένα πράγματα από τους νέους: Δώστε μας δύο χρόνια από την ζωή σας, μην δείτε τους φίλους σας, «κολλήστε» στην καρέκλα του γραφείου και θα σας δώσουμε την ζωή που θέλετε κάνοντας πραγματικότητα οτιδήποτε έχετε φανταστεί» λέει ο Κέβιν Ρους, συγγραφέας του βιβλίου Young Money.
O ίδιος μίλησε με 20 νέους τραπεζίτες και έβγαλε το συμπέρασμα πως δεν είναι ευτυχισμένοι και ζουν απομονωμένοι: «Θα συμβούλευα όσους θέλουν να βγάλουν τόσα πολλά χρήματα το εξής: θα γίνετε τόσο πολύ μίζεροι που θα σας χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθετε στον παλιό σας εαυτό. Μπορείτε πραγματικά να καταστραφείτε».
Διευθυντής Πωλήσεων: Οι πωλήσεις είναι δύσκολες. Το να είσαι διευθυντής πωλήσεων είναι ακόμα δυσκολότερο. Και μπορεί ο μέσος μισθός να είναι 123.150 δολάρια τον χρόνο αλλά οι διευθυντές πωλήσεων βρίσκονται κάθε χρόνο στην λίστα του Forbes με τους πιο δυστυχισμένους επαγγελματίες. Για ποιο λόγο; Οι ίδιοι δηλώνουν πως πιέζονται συνεχώς, μιλούν συνεχώς ενώ βαριούνται και νοιώθουν κενοί.
Οδοντίατρος και δικηγόρος: Οι οδοντίατροι έχουν απολαβές 155.000 δολαρίων τον χρόνο. Οι δικηγόροι μεγαλουπόλεων του εξωτερικού παίρνουν σαν πρώτο μισθό 160.000 δολάρια. Και στις δύο περιπτώσεις τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Οι οδοντίατροι και οι δικηγόροι είναι πρώτοι στις αυτοκτονίες ενώ οι δεύτεροι πάσχουν και από κατάθλιψη.
Όσοι επαγγελματίες έχουν χαμηλό μισθό, σκέφτονται τα χρήματα τους. Αλλά οι γιατροί και οι δικηγόροι δεν αντέχουν τόσες ώρες δουλειάς, το περιβάλλον που εργάζονται δεν προσφέρει κανένας ενθουσιασμό και συνεχώς δέχονται τηλέφωνα από πελάτες που τους ζητούν τις υπηρεσίες τους. Και μπορεί να αμείβονται υψηλά, αλλά δεν έχουν χρόνο για να ξοδέψουν τα χρήματα τους και να διασκεδάσουν επειδή μόλις γυρίζουν σπίτι τους παίρνει τόσο πολύ χρόνο να αποβάλλουν το άγχος που κοιμούνται και ξημερώνει η επόμενη μέρα.