Πρωί, μεσημέρι, βραδάκι! Από το σχολείο και το γραφείο μέχρι τα ζεστά σουαρέ με καφέ στο σπίτι. Τα ντόνατς κανέλας, ψημένα στο φούρνο, σε γλυκαίνουν με την πρώτη δαγκωματιά…
Υλικά
-
2 ½ κούπες αλεύρι
-
1½ κουταλάκι ξερή μαγιά
-
1 κούπα ζεστό γάλα
-
1 + 3 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
-
1 + ½ κουταλάκι κανέλλα
-
1 κούπα και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το 1 κουταλάκι κανέλα, την μαγιά και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα το ζεστό γάλα και την 1 κουταλιά βούτυρο. Ζυμώνετε για 10 περίπου λεπτά. Λαδώνετε ένα μπολ και βάζετε την ζύμη, σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα.
Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει, την ζυμώνετε 3 – 4 λεπτά και την ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε φύλλο, 1,5 – 2 εκ. πάχος. Με κουπ πατ στρογγυλό κόβετε δίσκους και με μικρότερο κουπ πατ, ανοίγετε μια τρύπα στο κέντρο. Βάζετε τα ντόνατς σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν για 25 – 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς (πάνω – κάτω αντιστάσεις) ή στους 190 (με αέρα) και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, 12 – 15 περίπου λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο. Ανακατεύετε την 1 κούπα ζάχαρη με το 1/2 κουταλάκι κανέλα. Με πινέλο περνάτε τα ντόνατς με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τα βουτάτε στη ζάχαρη.