ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
χυμός από 2 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 ή 2 πορτοκάλι
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη
κονιάκ και λίγο χυμό πορτοκαλιού σε ίσα μέρη
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι,προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ
Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μίγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο χρειάζετε για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθετε σε μελομακάρονα ,οχι πολύ μεγάλα λίγο πιό μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο 1\2 ώρα περίπου.
ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 2 1\2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
Εχετε τριμμένο καρύδι -πρώτα το έχετε περάστει στο μούλτι….. και πασπαλίζετε από πάνω
Έτοιμα καλοφάγοτα!
Τα μελομακάρονα ζεστά και το σιρόπι κρύο ,τα ρίχνουμε για λίγα λεπτά μέσα στο σιρόπι και με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε ,τα βάζουμε στην πιατέλα στην σειρά πασπαλίζουμε με καρύδι και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν ,όσο πιό μελωμένα τα θέλουμε τόσο πιό πολύ τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
Follow Koolnews.gr στο Google News