Εύκολη σπιτική λαγάνα:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια χλιαρό νερό
- 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2-3 μέρη και πλάθουμε μπαλάκια.
- Αφήνουμε τα μπαλάκια να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
- Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε τα μπαλάκια και τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να σχηματίσουμε λαγάνες.
- Χαράζουμε την επιφάνεια των λαγανών με ένα μαχαίρι.
- Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ταραμοσαλάτα:
- 200 γραμμάρια ταραμάς λευκός
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
- 1/4 φλιτζάνι ψωμί μπαγιάτικο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ξεπλένουμε τον ταραμά με κρύο νερό και τον μουλιάζουμε στο νερό για 30 λεπτά.
- Στύβουμε τον ταραμά και τον βάζουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το ψωμί, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να πήξει η ταραμοσαλάτα.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
Ντολμαδάκια:
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- 20 φύλλα αμπέλου
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά τα φύλλα αμπελιού.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.
- Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας από το γέμισμα σε κάθε φύλλο αμπελιού και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.
- Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό.
- Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε χαμηλή φωτιά για 45-50 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 30 λεπτά ακόμα να απορροφήσουν τα υγρά.
- Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία δωματίου με λεμόνι.
Συμβουλές για επιλογές Καθαράς Δευτέρας:
- Χορτόπιτα: Νόστιμη πίτα με διάφορα χόρτα εποχής, κρεμμύδια και άνηθο.
- Φακελάκια λαχανικών: Φασόλια, αρακάς, καρότα και άλλα λαχανικά μαγειρεμένα με μπαχαρικά.
- Χαλβάς: Παραδοσιακό γλυκό νηστίσιμης περιόδου, φτιαγμένο με ταχίνι και μέλι.
Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες για συνταγές Καθαράς Δευτέρας. Μπορείτε να βρείτε πολλές ακόμα συνταγές στο διαδίκτυο ή σε βιβλία μαγειρικής.
Καλή Σαρακοστή και Καλή Όρεξη!
Follow Koolnews.gr στο Google News