Νέα ένταση σημειώνεται στην Ουκρανία, καθώς σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός σε όλη τη χώρα λόγω απογειώσεων ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών από βάσεις στη Ρωσία. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας, καταγράφηκαν απογειώσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 και MiG-31K, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυραυλικών επιθέσεων σε όλη την επικράτεια.
Νέες επιθέσεις με νεκρούς και τραυματίες
Οι ρωσικές επιδρομές προκάλεσαν νέες τραγωδίες στις πόλεις Μικολάιφ και Ζαπορίζια, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν. Στην πρωτεύουσα Κίεβο, εκρήξεις συγκλόνισαν διάφορα σημεία, ενώ οι αντιαεροπορικές συστοιχίες ανέλαβαν δράση για την αναχαίτιση πυραύλων. Στη διάρκεια των επιθέσεων, τμήματα της πόλης βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.
Τραμπ-Πούτιν: Μια κρίσιμη επικοινωνία
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Τραμπ υπενθύμισε τη σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να παρέμβει αν χρειαστεί.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τερματίσει τον πόλεμο «σε μία ημέρα», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Ο ίδιος φέρεται να έχει συνομιλήσει και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και οι λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης παραμένουν άγνωστες.
Η στάση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ωστόσο, τόνισε πως η Ρωσία δεν προτίθεται να μεταβάλει τις βασικές της απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Την απόσυρση της Ουκρανίας από κάθε φιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
- Την εγκατάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων σε τέσσερις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους όρους, τους οποίους θεωρεί ισοδύναμους με πλήρη συνθηκολόγηση.
Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παρουσιάσει το δικό του «σχέδιο νίκης», το οποίο βασίζεται σε αυξημένη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση. Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα και ενίσχυση των συμμαχιών για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Ένα μέλλον γεμάτο αβεβαιότητες
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά τεταμένη, με τις τελευταίες εξελίξεις να υποδεικνύουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά, ενώ οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αφήνουν ελπίδες για πιθανή διπλωματική πρωτοβουλία. Ωστόσο, τα βαθιά χάσματα στις απαιτήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών καθιστούν οποιαδήποτε συμφωνία εξαιρετικά δύσκολη.