Τα μάτια τους 14 πρέπει να έχουν οι χρήστες του διαδικτύου και κυρίως των social media. Ύποπτα μηνύματα έχουν σταλεί σε πολλούς λογαριασμούς με μοναδικό στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων ακόμα και από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Συναγερμός στο διαδίκτυο. Αν δείτε μήνυμα στο messenger που παραπέμπει σε σελίδα στην οποία πρέπει να συμπληρώσετε στοιχεία σας το πιθανότερο είναι αν το κάνετε να αποκτήσουν άγνωστοι πρόσβαση στο προφίλ σας στο Facebook.Έτσι θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα σε φίλους και γνωστούς σας προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα για μια έκτακτη ανάγκη συνήθως κάποιο ατύχημα ή κλοπή πορτοφολιού με την υπόσχεση να τα επιστρέψουν άμεσα.
Την ιδία ώρα ψεύτικα προφίλ στέλνουν μηνύματα στο messenger για διαγωνισμούς εύκολα δάνεια και πολλά άλλα που φαίνονται προσοδοφόρα κι ελκυστικά.
Όποιοι… τσιμπήσουν συμπληρώνουν προσωπικά στοιχεία και το πιθανότερο είναι να δουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν ή να βρεθούν απίστευτα μπλεγμένοι σε οικονομικές περιπέτειες άλλων. Αυτό είναι το λεγόμενο phishing στο διαδίκτυο δηλαδή ψάρεμα στο οποίο έχουν επιδοθεί απατεώνες εκμεταλλευόμενοι την πανδημία που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε τηλεργασία και ηλεκτρονικές αγορές .
Αρκετοί χρήστες έλαβαν μήνυμα από προφίλ που εμφανίζεται να ανήκει σε υπάλληλο τράπεζας που έδινε 3000 έως 50 εκ ευρώ δάνειο. Το προφίλ εξαφανίστηκε όμως στείλαμε μήνυμα σε μειλ που αναφερόταν στο μήνυμα. Η απάντηση ήταν άμεση στα ελληνικά και γερμανικά και διευκρίνιζε πως όσο πιο γρήγορα δώσουμε στοιχεία τόσο πιο γρήγορα θα ικανοποιηθεί αίτημά μας.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος συνιστά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Δεν ανοίγουμε ύποπτα αρχεία στο μεσεντζερ χρησιμοποιούμε ισχυρούς και διαφορετικούς κωδικούς στις εφαρμογές και το κυριότερο δεν στέλνουμε ποτέ οικονομική βοήθεια που μας έχει ζητηθεί από ”φίλο” σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αν δεν επιβεβαιώσουμε πρώτα τηλεφωνικά την ταυτότητα του ατόμου.
in.gr