Αυτή η συνταγή για σπιτικούς λουκουμάδες είναι εύκολη, γρήγορη και απαιτεί απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Είτε τους προτιμάτε σκέτους, είτε με μέλι, σιρόπι σοκολάτας ή κανέλα, οι σπιτικοί λουκουμάδες είναι μια τέλεια επιλογή.
Ας φτιάξουμε λοιπόν μαζί ζεστούς, σπιτικούς λουκουμάδες και ας απολαύσουμε μια γλυκιά στιγμή!
Υλικά:
- 500 ml χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 600 γραμμάρια αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι σκόνη βανίλιας
- Άφθονο λάδι για τηγάνισμα, κατά προτίμηση καλής ποιότητας ελληνικό σπορέλαιο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ανακατέψτε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια.
- Κάντε μια λακκούβα στη μέση και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς.
- Ανακατέψτε καλά με το σύρμα και σταδιακά προσθέστε το υπόλοιπο χλιαρό νερό ή όσο «πάρει», μέχρι να φτιάξετε ένα μέτριο χυλό σχετικά πυκνό.
- Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος (κοντά σε καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30-45 λεπτά, μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεστάνετε αρκετό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βουτήξτε την αριστερή παλάμη σας στο χυλό και πιέζοντας προς τα πάνω δημιουργήστε μια στρογγυλή μπάλα από ζύμη.
- Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας βουτηγμένο στο λάδι, κόψτε κομμάτια από τη ζύμη και ρίξτε τα στο καυτό λάδι.
- Τηγανίστε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το λάδι.
- Σερβίρετε τους ζεστούς και περιχύνετε με μέλι, σιρόπι σοκολάτας ή κανέλα.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στη ζύμη για έξτρα άρωμα.
- Αν θέλετε οι λουκουμάδες σας να είναι πιο αφράτοι, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ρακί ή ούζο στη ζύμη.
- Μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι σοκολάτας βράζοντας 100 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος με 100 γραμμάρια ζάχαρη και 50 ml νερό για 5-10 λεπτά.
- Μπορείτε να πασπαλίσετε τους λουκουμάδες με τριμμένο καρύδι ή φιστίκι.
Καλή όρεξη!
Follow Koolnews.gr στο Google News