Για πρώτη φορά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το πλωτό παλάτι του Αριστοτέλη Ωνάση και μας δίνουν μία γεύση από τα χρόνια της αίγλης και της χλιδής που είχε ο Έλληνας μεγιστάνας με το τραγικό τέλος.
Οι φωτογραφίες ανασύρθηκαν μετά από χρόνια από το σκονισμένο αρχείο του πρώην ναυτιλιακού συντάκτη και νυν προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Πέτερ Ετάμ. Σαν σε ένα πνευματικό ταξίδι στο παρελθόν, ο Ετάμ φέρνει στο νου του τα «χρυσά» χρόνια του Έλληνα μεγιστάνα και αφηγείται τις «γκριζαρισμένες» αναμνήσεις του:
«Ο Ωνάσης ήταν ένα δώρο εξ ουρανού για τη Γερμανία, που δημιούργησε θέσεις εργασίας, τον λατρεύαμε» λέει χαρακτηριστικά και εξυμνεί τον Αριστοτέλη που είχε αναθέσει μεγάλα έργα στα γερμανικά ναυπηγεία. Ήταν τον Ιούλιο του 1953, όταν ο Ωνάσης παρήγγειλε το τάνκερ «Τίνα Ωνάση» και αυτή του η απόφαση σκόρπισε χαμόγελα στους εργαζόμενους των ναυπηγείων.
Το Spiegel έγραφε τότε ότι στήθηκε μία πραγματική γιορτή και ο κόσμος μιλούσε για έναν «αξιολάτρευτο μυθικό ήρωα» ενώ τον χαρακτήριζε και ως «καταπληκτικό ευεργέτη». Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα ο Ωνάσης απέκτησε το «στολίδι» του στόλου του, το ιδιωτικό του σκάφος «Χριστίνα».
Ο Ετάμ βρισκόταν μπροστά στην καθέλκυση της θαλαμηγού και θυμάται: «Η “Χριστίνα” ήταν πραγματικά απίστευτα όμορφη» ενώ μοιράστηκε με το ευρύ κοινό μία γαργαλιστική λεπτομέρεια για το κίνητρο που είχε ο Ωνάσης για να την αποκτήσει. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, ο Έλληνας εφοπλιστής είχε μία κόντρα με τον Σταύρο Νιάρχο και θέλησε να αποκτήσει ένα υπερπολυτελέστατο σκάφος που όμοιο του δεν είχε υπάρξει μέχρι τότε, για να επιδείξει τον πλούτο που είχε στην διάθεση του.
Τελικά η Χριστίνα απέπλευσε και «όργωνε» τους ωκεανούς της υφηλίου μαζί με τους υψηλούς προσκεκλημένους της. Τα πάρτι της θαλαμηγού άφησαν εποχή καθώς είχαν μπόλικο κέφι και όλη την αφρόκρεμα της καλής κοινωνίας της εποχής: η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Φρανκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον ήταν μερικοί από τους αστέρες που φιλοξενήθηκαν στη διάσημη θαλαμηγό. Μαζί τους γιόρταζαν ξέφρενα και ο Τίτο, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου και ο Τζον Κένεντι.
Οι προσκεκλημένοι προτιμούσαν την μοναδικής αισθητικής πισίνα με το μινωικό ψηφιδωτό που μετατρεπόταν σε πίστα χορού. Επίσης το μπαρ ήταν κατασκευασμένο από τα συντρίμμια ενός παλιού ισπανικού καραβιού και τα σκαμπό ήταν επενδυμένα με δέρμα από πέος φάλαινας. Η «Χριστίνα» ήταν πολύ μπροστά για την εποχή της και μπορούσε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς προσκεκλημένους.
Από την θαλαμηγό δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ισχυρός άνδρας της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ που δεν είχε φιλοξενηθεί μια και δυο φορές, αλλά οχτώ. Οι σχέσεις του με τον Ωνάση ήταν κάτι παραπάνω από άριστες και το αποδεικνύει ένα γεγονός που συνέβη τότε: ο Τσόρτσιλ δεν ήθελε να ταξιδέψει μαζί με τον Δούκα του Ουίνδσορ που βρισκόταν στην θαλαμηγό και ο Ωνάσης για να μην του χαλάσει χατίρι κατάφερε να τον κάνει τον Δούκα να αποβιβαστεί προκειμένου να μην χάσει την παρέα του φίλου του.
Η «Χριστίνα» εκτός από δεύτερο σπίτι του Αριστοτέλη Ωνάση ήταν και κατά κάποιο τρόπο η «ερωτική φωλίτσα» του που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις γυναίκες της ζωής του. Φημολογείται ότι η σύζυγος του Τίνα Λιβανού, συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον Ωνάση με την Κάλλας να ερωτοτροπούν στο σαλόνι του πολυτελούς σκάφους τον Αύγουστο του 1959.
Τότε η Κάλλας χώρισε τον Μενεγκίνι και ο Αριστοτέλης την Τίνα προκειμένου να ζήσουν τον έρωτα τους. Τελικά ο Ωνάσης παντρεύτηκε στην θαλαμηγό την Τζάκι Κένεντι και η σοπράνο έπεσε σε κατάθλιψη. Η Κάλλας λέγεται ότι έμαθε για την πολυτελή δεξίωση γάμου στη θαλαμηγό από τις εφημερίδες. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Ωνάση, πάντως, ο μοναδικός πραγματικός έρωτας της ζωής του ήταν η θαλαμηγός του, η οποία του είχε στοιχίσει τότε το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων.