Πιθανόν οι νεότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά οι μεγαλύτερης ηλικίας θυμούνται καλά πως μέχρι πριν από περίπου 20 χρόνια, κάθε ταξίδι με αυτοκίνητο στους περισσότερους δρόμους σήμαινε ένα παρμπρίζ γεμάτο έντομα που είχαν συνθλιβεί από την πρόσκρουση. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει πια με τον ίδιο τρόπο.
Μπορεί να φαίνεται υπέροχο να ταξιδεύεις με καθαρό παρμπρίζ. Αλλά δεν σας λέει τίποτα αυτό; Πού πήγαν τα έντομα;
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια μεγάλη μείωση των εντόμων και ότι αυτά τα βιολογικά όντα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα από όσο νομίζουμε. Αυτή η μελέτη έχει γίνει δημοφιλής είδηση καθώς υποδηλώνει ότι το 40% όλων των ειδών εντόμων βρίσκεται σε μείωση και θα μπορούσε να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες.
Παράγοντες πίσω από την παρακμή περιλαμβάνουν τις ανθρώπινες αλλαγές των οικοτόπων, καθώς και την αποψίλωση των δασών και τη μετατροπή φυσικών οικοτόπων σε γεωργική γη. Μαζί με τη γεωργία έρχεται η χρήση χημικών ουσιών όπως ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα. Τα εντομοκτόνα, όπως αναμενόταν, βλάπτουν μη στοχευμένα είδη και τα νεονικοτινοειδή έχουν εμπλακεί στην παγκόσμια μείωση των μελισσών.
Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ειδικά σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι ξηρασίες, οι οποίες πιθανότατα θα αυξηθούν σε ένταση τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Είναι γνωστό ότι ο αεροδυναμικός σχεδιασμός των σύγχρονων οχημάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσκρουση των εντόμων στο παρμπρίζ, ωστόσο, το πρόβλημα με τα έντομα ξεπερνάει αυτό.