Αναστάτωση προκάλεσε στη Χαλκιδική ο ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 03 Νοεμβρίου 2024, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, ενώ έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, ανέφερε ότι ο σεισμός φαίνεται να σχετίζεται με ένα ρήγμα άγνωστο μέχρι σήμερα, γεγονός που εγείρει ενδιαφέρον και προβληματισμούς για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Ακολουθία μετασεισμών και το άγνωστο ρήγμα
Μετά την αρχική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, σημειώθηκαν δύο ακόμα αισθητοί μετασεισμοί σχεδόν άμεσα, με τον πρώτο στα 3,8 Ρίχτερ στις 19:06 και τον δεύτερο στα 4,2 Ρίχτερ στις 19:07. Ο κ. Σκορδίλης, μιλώντας στο ThessToday.gr, επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών, και εκτιμάται ότι οι σεισμοί σε αυτό το σημείο είναι συνήθεις αλλά σπάνια φτάνουν μεγέθη άνω των 6 Ρίχτερ.
«Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, αλλά σεισμοί αυτού του μεγέθους μπορούν να συμβούν, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Συνεχής επαγρύπνηση και ψυχραιμία από τις τοπικές αρχές
Με αφορμή το σεισμικό επεισόδιο, ο δήμαρχος Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, επικοινώνησε με τις τοπικές κοινότητες για την εκτίμηση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί, ενώ οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, διασφαλίζοντας την ενημέρωση των πολιτών. Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν την παρακολούθηση του φαινομένου, δεδομένου ότι οι μετασεισμοί είναι πιθανοί και συνήθεις σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η σημασία της γνώσης για τα ρήγματα στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο, με τη χώρα να διαθέτει μεγάλο αριθμό γνωστών και άγνωστων ρηγμάτων. Παρόλο που η σύγχρονη επιστήμη έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, η ύπαρξη άγνωστων ρηγμάτων προσθέτει μια διάσταση αβεβαιότητας στον τομέα της σεισμολογίας, ιδίως όσον αφορά την πρόβλεψη μελλοντικών σεισμικών γεγονότων.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για την προφύλαξή τους
Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της ψυχραιμίας και της κατάλληλης προετοιμασίας σε σεισμογενείς περιοχές. Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα, όπως οι ασφαλείς χώροι στο σπίτι, και η γνώση για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού αποτελούν ουσιαστικά βήματα για την προστασία των πολιτών.