Η ηθοποιός από κοινού με την PETA κάνει έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς να θέσουν τέλος στο βασανισμό τους
Η Tanja Lanäus αναλαμβάνει δράση υπέρ των βασανισμένων γαϊδουριών στη Σαντορίνη: Η ηθοποιός από κοινού με την PETA κάνει έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς να θέσουν τέλος στο βασανισμό τους
Στουτγκάρδη, 26η Μαΐου 2021 – Η ηθοποιός Tanja Lanäus είναι συγκλονισμένη: Εδώ και χρόνια, γαϊδουράκια και μουλάρια στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ως «τουριστικά ταξί». Τα ευαίσθητα ιπποειδή εξαναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν καθημερινώς τα 500 περίπου σκαλοπάτια μεταξύ του λιμανιού και της παλιάς πόλης, μεταφέροντας σωρεία τουριστών. Κάτω από αφόρητη ζέστη, δίχως διαλείμματα, νερό και τροφή – παρά την ύπαρξη επιτόπιου και άνετου τελεφερίκ. Ως μεγάλη οπαδός της Ελλάδας, η ηθοποιός, με καταγωγή από την Κολωνία, απευθύνεται πλέον από κοινού με την ΡΕΤΑ με μία ανοιχτή επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη καθώς και τον υπουργό Γεωργίας Σπήλιο Λιβανό. Υποδεικνύει απερίφραστα τον βασανισμό που υφίστανται τα γαϊδουράκια και μουλάρια στη Σαντορίνη, στηριζόμενη σε αναφορές παρευρισκομένων ατόμων και σε έρευνες της ΡΕΤΑ που καταδεικνύουν πως τα ιπποειδή δέχονται χτυπήματα από μαστίγια και στειλιάρια.
«Η εν λόγω ίππευση των γαϊδουριών θεωρείται ‚παράδοση’ – πρόκειται όμως για ένα σκληρό έθιμο. Με λυπεί πολύ να βλέπω τα ζώα να υποφέρουν τόσο», δηλώνει η Tanja Lanäus στην επιστολή της. «Δρομολογήστε ένα νόμο που θα απαγορεύει επιτέλους την ίππευση των γαϊδουριών και μουλαριών. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποτελέσει ένα πρότυπο.»
Σχετικά με τις ιππεύσεις γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη
Η ΡΕΤΑ είχε αποκαλύψει ήδη το 2018, 2019 και 2020 την κακοποιητική για τα ζώα κατάσταση. Το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο έθεσε μεν ένα όριο βάρους για την «ίππευση των γαϊδουριών», οι νέες έρευνες της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων δείχνουν, όμως, πως οι κάτοχοι των ζώων ακόμα δεν τηρούν τη ρύθμιση και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι. Ακόμα και αυστηρότερες ποινές και αυξημένοι έλεγχοι είχαν αναγγελθεί τέλη του 2019 από τον τότε Έλληνα υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη κατόπιν πίεσης της ΡΕΤΑ. Η κατάσταση όμως δε βελτιώθηκε. Επιπλέον, πολλοί τουρίστες είναι προφανώς ανήμποροι να χειριστούν τα ζώα: Χτυπούν με τις φτέρνες τα πλευρά τους προκειμένου να τα παροτρύνουν να προχωρήσουν ή τα τραβάνε για να κατέβουν τα σκαλιά.
Λόγω του σαφώς μικρότερου αριθμού επισκεπτών στη Σαντορίνη εξαιτίας του κορωνοϊού έπεσαν την προηγούμενη σεζόν λιγότερα γαϊδουράκια και μουλάρια θύματα εκμετάλλευσης ως «ταξί». Τα μη χρησιμοποιηθέντα ιπποειδή όμως εξακολουθούν να ζουν κάτω από συνθήκες που αντιτίθενται στους νόμους για την προστασία των ζώων: Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στην ΡΕΤΑ αρκετά από τα ζώα αυτά δένονται με κοντό σχοινί σε άγονα και ξερά χωράφια, υποφέροντας έτσι από τον περιορισμό της κινητικότητάς τους και την έλλειψη σκιάς, επαρκούς τροφής και νερού. Καθώς οι οικονομικοί πόροι έχουν λιγοστέψει λόγω των περιορισμών που επέφερε ο κορωνοϊός, η συντήρηση των γαϊδουριών και μουλαριών έχει περαιτέρω χειροτερέψει. «Για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αφόρητη δυστυχία των ζώων στη Σαντορίνη και να καταργηθεί η κακοποιητική για τα ζώα ‚παράδοση’ οφείλει η Ελλάδα να ακολουθήσει επιτέλους ένα δρόμο ελεύθερο από κάθε είδος κακοποίησης ζώων. Ένας τουρισμός στη Σαντορίνη που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας απαγόρευσης της εκμετάλλευσης των ιπποειδών ως ταξί», καταλήγει η Tanja Lanäus.
Μέρος του συνθήματος της PETA τονίζει ότι: Ο ρόλος των ζώων δεν είναι να μας ψυχαγωγούν ούτε να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ο οργανισμός αντιτάσσεται στο σπισισμό – μία κοσμοθεωρία κατά την οποία το ανθρώπινο ον υπερέχει έναντι όλων των άλλων έμβιων όντων.
Η PETA Γερμανία, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο υποστηρικτές, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων στη χώρα και σκοπό έχει μέσω της αποκάλυψης βασανισμών ζώων, της ενημέρωσης του κοινού και της αλλαγής του τρόπου ζωής να βοηθήσει σε μια καλύτερη ζωή για κάθε ζώο.