Υλικά:
250 γρ. ρύζι για ριζότο (Arborio ή Carnaroli)
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου (ζεστός)
50 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
200 γρ. μανιτάρια (π.χ. πλευρώτους, portobello) ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν.
Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθεί με το λάδι.
Σβήνετε με το κρασί (αν θέλετε) και αφήνετε να εξατμιστεί.
Προσθέστε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί.
Συνεχίστε προσθέτοντας ζεστό ζωμό, 1 φλιτζάνι κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να γίνει al dente (περίπου 18-20 λεπτά).
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήστε το ριζότο να ξεκουραστεί για 2-3 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο ριζότο, όπως μπρόκολο, αρακά ή καρότο.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε την παρμεζάνα με τριμμένο κεφαλοτύρι ή γκούντα.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο θυμάρι ή μαϊντανό στο τέλος για επιπλέον γεύση.
Καλή όρεξη!