Η αντίστροφη μέτρηση για την Ανάσταση ξεκίνησε με τις νοικοκυρές να προετοιμάζουν σιγά σιγά τα καλούδια τους. Ο Άκης Πετρετζίκης, πιστός σύμμαχός τους,σου δείχνει πως να κάνεις την περίφημη λαμπροκουλούρα.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 20 γραμμ. αλάτι
- 60 γραμμ. ζάχαρη
- 550-600 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γραμμ. καρυδόψιχα
- 30 γραμμ. γλυκάνισο
- 50 ml ελαιόλαδο
- Σουσάμι για πασπάλισμα
- Λίγο ακόμα αλεύρι για το ζύμωμα
- 1-2 κόκκινα αβγά για το στόλισμα
Διαδικασία
Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψιχα και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Μπορεί να πάρει και μια ώρα. Ύστερα παίρνουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και την ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά.
Την λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ. Την σκεπάζουμε με πετσέτες και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά. Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο μιας και από τη συνταγή μας βγαίνουν 2 κουλούρες μικρές.
Το κάθε μισό ζυμάρι το χωρίζουμε σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντας τα σχηματίζουμε μια κουλούρα. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε ένα σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της.
Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε το αβγό. Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε και για τη δεύτερη κουλούρα. Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Τις ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου. Στο τέλος, αφού ψηθούν, βάζουμε στο κέντρο ένα βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό.