Σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση, ο πατέρας του νεογέννητου που «απήχθη» από το νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Μανώλης Καλαϊτζιδάκης, υπεραμύνεται των πράξεών του, ισχυριζόμενος πως δεν υπήρξε καμία παράνομη ενέργεια εκ μέρους του. Ο ίδιος δήλωσε σε πρωινή εκπομπή ότι δεν έχει επιβληθεί κανένα νομικό μέτρο που να του απαγορεύει την πρόσβαση στο παιδί του, ενώ αρνείται ότι καταζητείται.
«Δε μου έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα»
Ο Καλαϊτζιδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποια εντολή για απομάκρυνση ή περιορισμό της γονικής του μέριμνας και πως όλες οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν είναι ψευδείς. «Ό,τι γράφεται ότι καταζητούμαι μετά την αφαίρεση του παιδιού είναι ψέματα. Επικοινώνησα με τις Αρχές και με διαβεβαίωσαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο», υποστήριξε. Αναφερόμενος στο συμβάν στο νοσοκομείο, είπε πως κλήθηκε από τη διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής για ζήτημα υγείας του παιδιού και ότι ακολούθησε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε ώρες επισκεπτηρίου.
Ο δικηγόρος του πατέρα επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της πράξης
Ο δικηγόρος του Καλαϊτζιδάκη, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν κατηγορείται για κανένα ποινικό αδίκημα και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομική απαγόρευση για την προσέγγιση του παιδιού από τον πατέρα. Ο Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως η εισαγγελία ανηλίκων επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα και πως η κοινωνική πρόνοια διαπίστωσε ότι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται το παιδί είναι κατάλληλο και οι γονείς υπεύθυνοι.
Φόβοι της μητέρας λόγω επιλόχειας κατάθλιψης
Ο δικηγόρος αναφέρθηκε επίσης στην ψυχολογική κατάσταση της μητέρας, Σεβαστής Κανάκη, η οποία όπως ισχυρίστηκε φοβήθηκε ότι θα της αφαιρεθεί το παιδί και θα μεταφερθεί σε δομή, λόγω προφορικών πληροφοριών που έλαβε. Αυτός ο φόβος, πιθανόν επηρεασμένος από επιλόχεια κατάθλιψη, φαίνεται πως την οδήγησε σε πανικό, οδηγώντας σε αυτό το ακραίο περιστατικό.
Νομικές διαστάσεις της υπόθεσης
Το ζήτημα της αρπαγής του βρέφους, όπως τονίζει ο δικηγόρος, δεν μπορεί να νοηθεί νομικά όταν πρόκειται για τους ίδιους τους γονείς του παιδιού, και ειδικά τη μητέρα, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος. Το εν λόγω άρθρο διασφαλίζει την προστασία της οικογένειας και των παιδιών, κάτι που ο Θεοδωρόπουλος χρησιμοποίησε ως βασικό επιχείρημα για να αντικρούσει τις όποιες κατηγορίες διατυπώνονται στο δημόσιο διάλογο.
Η υπόθεση αυτή έχει ανοίξει μια συζήτηση για το πώς η κοινωνία και οι αρχές διαχειρίζονται περιπτώσεις οικογενειακών διαμαχών γύρω από τη γονική μέριμνα και την ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας κατά την ευαίσθητη περίοδο μετά τον τοκετό.