Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, φέρει μαζί της μια μακρά και πλούσια ιστορία. Η ρίζα της γιορτής εντοπίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, με την πρώτη “Ημέρα της Γυναίκας” να λαμβάνει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1910, η Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη πρότεινε την καθιέρωση της 8ης Μαρτίου ως “Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας”. Η ημερομηνία αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά εις ανάμνηση της μεγάλης απεργίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα χαμηλά μεροκάματα.
Το 1917, η 8η Μαρτίου έλαβε ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς καθιερώθηκε ως εθνική αργία στη Σοβιετική Ρωσία, ύστερα από την νίκη των γυναικών στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου.
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας να λάβει την παγκόσμια αναγνώριση που της αρμόζει. Το 1975, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, αναγνωρίζοντας την ουσία και τη σημασία της.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αποτελεί μια ύψιστης σημασίας αφορμή. Αποτελεί μια ημέρα εορτασμού των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ταυτόχρονα, όμως, χρησιμεύει και ως υπενθύμιση για το μακρύ δρόμο που ακόμα απομένει προς την επίτευξη της πολυπόθητης ισότητας των φύλων.
Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και ανισότητες, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας, αλληλεγγύης και δράσης, με στόχο την οικοδόμηση ενός κόσμου όπου οι γυναίκες θα χαίρουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.