Η ευτυχία έρχεται στη ζωή του
ανθρώπου με
πολλές διαφορετικές μορφές και πολλές φορές είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Η δυστυχία, από την άλλη πλευρά, είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί, με τις περισσότερες φορές να είναι επιβλαβής για την υγεία.
Οι συνθήκες της ζωής δεν έχουν καμία σχέση με την ευτυχία, καθώς αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο σας. Το «όλα είναι στο μυαλό» δεν είναι μια τυχαία φράση, έχει βάση. Εσείς καθορίζεται τις πράξεις και ελέγχεται τα συναισθήματά σας.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που μελέτησαν τα περί ευτυχίας, διαπίστωσαν πως η γενετική και οι συνθήκες ζωής αντιπροσωπεύουν μόλις το 50% της ευτυχίας του ατόμου. Το υπόλοιπο είναι στο χέρι σας.
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν ορισμένες συνήθειες, οι οποίες τους κρατούν «πίσω». Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές, τότε αναθεωρήστε και ψάξτε για την ευτυχία.
Περιμένετε το αύριο
Λέτε στον εαυτό σας συνέχεια: «Θα είμαι ευτυχισμένος, όταν…». Γιατί τώρα δεν έχετε κάτι που σας κάνει ευτυχισμένο; Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας, περιμένοντας να έρθουν αυτά που θέλετε. Ζήστε το σήμερα και ευχαριστηθείτε όσα έχετε. Βέβαια, προσπαθήστε να αποκτήσετε και αυτό το «όταν», αν θέλετε να ενισχύσετε τη χαρά σας.
Σπαταλάτε πάρα πολύ χρόνο αποκτώντας «πράγματα»
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως τα υλικά αγαθά δεν σας κάνουν ευτυχισμένους. Οταν σας γίνετε συνήθεια να αποκτάτε όλο και περισσότερα αντικείμενα, γίνεστε εμμονικοί και μέσα από αυτή τη διαδικασία έρχεται η απογοήτευση, καθώς δεν είστε ποτέ ικανοποιημένοι.
Κερδίστε στιγμές ευτυχίας από τη συναναστροφή με την οικογένειά σας, φίλους ή μέσα από τα χόμπι σας.
Οταν αισθάνεστε δυστυχισμένοι, αποφεύγετε άλλους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Η κοινωνικοποίηση λειτουργεί ευεργετικά για τη διάθεσή σας.
Οι περισσότεροι περνούν εκείνες τις μέρες που δεν θέλουν να δούνε άνθρωπο και αρνούνται να μιλήσουν. Αναγνωρίστε πότε είστε σε αυτές τις μέρες και αντί να κάτσετε μέσα, βγείτε έξω και αμέσως θα δείτε τη διαφορά.
Βλέπετε τον εαυτό σας ως θύμα
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να λειτουργούν ως θύματα. Η ζωή τους φέρετε σκληρά και εκείνοι δεν έχουν τον έλεγχό της. Το πρόβλημα με αυτή τη φιλοσοφία είναι πως γίνεται κτήμα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι αισθάνονται αβοήθητοι και ανίκανοι να αναλάβουν δράση.
Θυμηθείτε: Δεν είστε το μόνο άτομο που του συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Δεν είστε θύμα.
Τα παράπονα είναι από μόνα τους ανησυχητικά, ωστόσο, η συνεχής διαμαρτυρία είναι μια αυτοτροφοδοτούμενη συμπεριφορά. Μιλάτε, συνεπώς σκέφτεστε και συνέχεια πόσο άσχημα σας πάνε τα πράγματα, επιβεβαιώνοντας την αρνητική σας σκέψη.
Δεν είναι κακό να μιλάτε γι’ αυτά που σας ενοχλούν, αλλά η υπερβολή πάντα είναι πρόβλημα.