Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έφερε στο προσκήνιο μια αμφιλεγόμενη πρόταση για τη μετακίνηση των Παλαιστινίων που διαμένουν στη Λωρίδα της Γάζας προς τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Ο Τραμπ υποστήριξε πως η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει στη “διευθέτηση” της περιοχής, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τον παρατεταμένο πόλεμο.
Ένα σχέδιο με διττό χαρακτήρα
Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι η πρόταση αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και η εφαρμογή της θα μπορούσε να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μια τέτοια μετακίνηση θα επιτρέψει στους Παλαιστινίους να ζήσουν “ειρηνικά, έτσι για αλλαγή”.
Αντιδράσεις και ανησυχίες
Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εξαναγκαστικού εκτοπισμού, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την ήδη δραματική ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τον πόλεμο να έχει αφήσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς βασικές υποδομές και πόρους.
Συνομιλίες με ηγέτες της περιοχής
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι έχει ήδη συζητήσει το σχέδιό του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, και εξέφρασε την επιθυμία του να δεχθεί η Ιορδανία περισσότερους Παλαιστινίους. Επίσης, ανέφερε πως σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο φιλοξενίας Παλαιστινίων και από την πλευρά της Αιγύπτου.
Ερωτήματα για την υλοποίηση
Αν και το σχέδιο του Τραμπ παρουσιάζεται ως λύση για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Γάζα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητά του και τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι χώρες που προτείνονται για τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων έχουν ήδη δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση των προσφύγων και εκτοπισμένων πληθυσμών.
Με το ζήτημα να βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων, το μέλλον των Παλαιστινίων της Γάζας παραμένει αβέβαιο, ενώ οι διεθνείς πιέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα συνεχίζονται.