Η μελιτζανοσαλάτα αποτελεί ένα κλασικό ελληνικό πιάτο, ιδανικό για ορεκτικό ή συνοδευτικό. Η εκδοχή της με πιπεριά Φλωρίνης προσθέτει μια γλυκιά πινελιά στη γεύση, ενώ η έλλειψη τυριού την καθιστά κατάλληλη για νηστεία.
Υλικά
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
70 γραμμάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Δείτε επίσης: 4 Φαγητά που λατρεύουν τα παιδιά και μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ψήνουμε και την πιπεριά Φλωρίνης μαζί με τις μελιτζάνες.
Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια, τις κόβουμε στη μέση και με ένα πιρούνι αφαιρούμε τη σάρκα τους.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, την ψημένη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips
Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή φρέσκο κρεμμυδάκι για πιο πικάντικη γεύση.
Για πιο πικάντικη εκδοχή, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο μπούκοβο ή τσίλι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύδι με χυμό λεμονιού.
Μπορείτε να προσθέσετε ψητές ντομάτες για πιο πλούσια γεύση.
Για καλύτερη γεύση, είναι προτιμότερο να ψήσετε τις μελιτζάνες στη σχάρα ή στο φούρνο αντί να τις τηγανίσετε.
Βεβαιωθείτε ότι οι μελιτζάνες έχουν κρυώσει καλά πριν τις ψιλοκόψετε, για να αποφύγετε το να βγάλουν υγρά.
Μπορείτε να διατηρήσετε τη μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.