Σε μία κίνηση που προκάλεσε έντονα σχόλια και συζητήσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος, συνοδευόμενη από 87 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η κίνηση αυτή, την οποία υλοποίησε μέσω της βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη, ερμηνεύεται από πολλούς ως μία συμβολική απάντηση προς τους επικριτές του, οι οποίοι προκάλεσαν την πτώση του από το αξίωμα του προέδρου.
Πολιτική αντίδραση και δημόσιες αντιπαραθέσεις
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, δεν άφησε ασχολίαστη την κίνηση αυτή, επισημαίνοντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής: «Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων». Τόνισε ότι οι προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιότητας δεν περιορίζονται μόνο στις υπογραφές και τη δήλωση Πόθεν Έσχες, αλλά περιλαμβάνουν και το σεβασμό προς τις καταστατικές αρχές και τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Με καυστικό ύφος, κάλεσε την Τζάκρη να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις της, υπογραμμίζοντας ότι όσοι δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν να μιλούν για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για κάποιο άλλο κόμμα.
Η ένταση με τον Γκλέτσο και η «παρομοίωση» για τον Κασσελάκη
Στο πολιτικό σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η τοποθέτηση του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος, με δόση ειρωνείας, σχολίασε την κατάσταση γύρω από τον Κασσελάκη λέγοντας: «Το παιδί δεν είχε κάνει ούτε θαλαμοφύλακας και εμείς τον χρίσαμε στρατηγό στον πόλεμο». Η φράση αυτή τροφοδότησε περαιτέρω τη δημόσια συζήτηση, ενώ υποδηλώνει την κριτική στάση πολλών στελεχών απέναντι στον Κασσελάκη.
87 υπογραφές: συμβολισμός και αντιπαράθεση
Η κίνηση του Κασσελάκη να καταθέσει την υποψηφιότητά του συνοδευόμενη από 87 υπογραφές μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι 87 υπογραφές αντιστοιχούν στον αριθμό των μελών της ΚΕ που είχαν αμφισβητήσει την ηγεσία του, οδηγώντας στην ψηφοφορία που τελικά κατέληξε στην πτώση του από την προεδρία. Η Τζάκρη, σε δηλώσεις της, έκανε λόγο για «εκτροπή», κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου, αποκλείοντας σημαντικά μέλη του κόμματος από τη διαδικασία.
Η ίδια συνέχισε με ακόμα πιο καυστικές δηλώσεις, αναφερόμενη στη χρήση τεχνολογικών μέσων και zoom συνεδριάσεων, κατηγορώντας την ηγεσία ότι προσπαθεί να «σιγάσει» τη φωνή του ελληνικού λαού. Με έντονο ύφος, δήλωσε ότι η κοινωνία δεν μπορεί να εμποδιστεί από τέτοιες πρακτικές, προβλέποντας την πανηγυρική εκλογή του Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό την σκιά των εσωκομματικών συγκρούσεων
Με την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να κορυφώνεται, η πορεία προς το συνέδριο φαίνεται να είναι γεμάτη αντιπαραθέσεις και εσωκομματικές συγκρούσεις. Η υποψηφιότητα του Κασσελάκη, συνοδευόμενη από τις 87 υπογραφές, αποτελεί έναν καθαρό συμβολισμό και μια απάντηση προς εκείνους που τον αμφισβήτησαν. Όμως, η επόμενη μέρα για το κόμμα φαίνεται αβέβαιη, καθώς οι πολιτικές διαφωνίες και οι εσωτερικές έριδες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην ατζέντα, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του συνεδρίου.