Υπέροχος μεζές, μοναδικό συνοδευτικό ούζου και τσίπουρου, το χταποδάκι στιφάδο είναι σκέτο λουκούμι! Ειδικά, για όσους νηστεύουν αλλά και αυτούς που αγαπούν τα θαλασσινά.
Υλικά
- 1 χταπόδι, 3 κιλά περίπου
- 1 κιλό κρεμμυδάκια (πέρλες) ελαφρώς βρασμένα
- 2 ποτήρια του κρασιού κρασί ροζέ
- 2 ποτήρια του κρασιού μηλόξυδο
- 4-5 σπόρους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 χυμός ντομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας πελτές
- 150 γραμμ. βούτυρο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- ½ πορτοκάλι κομμένο σε τέταρτα
- Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το χταπόδι μαζί με το μηλόξυδο, τη δάφνη και το μπαχάρι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει τρυφερό. Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το βούτυρο.
Μόλις μαλακώσει το χταπόδι, το κόβουμε σε κομμάτια, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και τέλος σβήνουμε με λίγο κρασί. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με το χυμό ντομάτας, τον πελτέ, το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε λίγο καυτό νερό και μαγειρεύουμε για 30’ μέχρι να δέσει η σάλτσα.