Μία ξεχωριστή ιδέα με φρέσκες μελιτζάνες και μυρωδάτο βασιλικό.
Υλικά
- 450 γρ. σπαγγετίνι
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξηρή ρίγανη
- 1 ξηρό κόκκινο τσίλι, θρυμματισμένο (προαιρετικά)
- 4 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
- 1 μεγάλο μάτσο φρέσκος βασιλικός, τα φύλλα του
- 1 κ.γ. λευκό ξίδι
- 800 γρ ντομάτα κονκασέ
- Θαλασσινό αλάτι
- Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 170 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Διαδικασία
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο, αν χρειάζεται.
Τις γυρνάμε στο τηγάνι να πάει παντού το λάδι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Μεταφέρουμε την πρώτη μερίδα μελιτζάνες σε πιάτο και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τη δεύτερη μερίδα. Επιστρέφουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι και προσθέτουμε το τσίλι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξίδι, την ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά.
Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, κατά βούληση. Κόβουμε τα μισά φύλλα βασιλικού, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τη σπαγετίνι και τη μαγειρεύουμε αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν, και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα μαζί με λίγο από το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε, προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο και μοιράζουμε σε 4 πιάτα.
Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.