Η μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς αυτή η κίνηση ενισχύει την πολεμική ικανότητα της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και θεωρείται απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε απάντηση, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με στόχο να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια και να αναλάβουν δράση.
Κυρώσεις και ακύρωση συμφωνιών
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας δεν αποτελεί μόνο κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά και απευθείας απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες για την επιβολή κυρώσεων κατά της αεροπορικής εταιρείας Iran Air, η οποία εμπλέκεται στη μεταφορά των πυραύλων.
Επιπλέον, θα προχωρήσουν στην ακύρωση διμερών συμφωνιών αερομεταφορών με το Ιράν, ζητώντας από την Τεχεράνη να σταματήσει άμεσα την υποστήριξή της προς τη Ρωσία. Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να πιέσει το Ιράν να επανεξετάσει τη στρατηγική του, ενώ αποδεικνύει τη βούληση των δυτικών χωρών να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της.
Αμερικανική αντίδραση και επιβεβαίωση του κινδύνου
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ανέφερε ότι η Ρωσία έχει ήδη παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπλίνκεν τόνισε πως αυτή η κίνηση αποτελεί σοβαρή απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη και προειδοποίησε για την εντεινόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση των βαλλιστικών συστημάτων που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 75 μιλίων», δήλωσε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας πως οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε κρίσιμα σημεία του ουκρανικού μετώπου.
Κλιμάκωση της σύγκρουσης
Η μεταφορά των πυραύλων από το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία τη δυνατότητα να ενισχύσει τις επιθέσεις της, διατηρώντας παράλληλα τα δικά της οπλικά αποθέματα για μελλοντικές επιχειρήσεις. Αυτό αυξάνει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας, ενώ εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια στην Ευρώπη και διεθνώς.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει το πόσο εύθραυστη παραμένει η διεθνής ασφάλεια, ενώ ενισχύει τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και την εμπλοκή περισσότερων κρατών στη σύγκρουση. Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των γεγονότων τους επόμενους μήνες, ενώ οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ιράν-Δύσης.