Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής έρευνας φέρνει στο προσκήνιο ο ομογενής επιστήμονας, Στίβεν Πετράτος, με ένα καινοτόμο φάρμακο που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Μετά από 12 χρόνια επίμονης έρευνας, η επιστημονική του ομάδα αναπτύσσει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δοκιμής σε ασθενείς σε Ελλάδα και Αυστραλία.
Η κλινική μελέτη “Odyssey” και το επόμενο βήμα
Η κλινική μελέτη, με την ονομασία “Odyssey”, ξεκινά το 2025, φέρνοντας ελπίδα σε περισσότερους από 600 ασθενείς. Στην Ελλάδα, περίπου 400 ασθενείς θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Αριστείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νευρολογίας Νικόλαου Γρηγοριάδη.
Στόχος της έρευνας είναι να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του φαρμάκου σε πραγματικές συνθήκες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρύτερη κυκλοφορία του. Η φάση 2 της μελέτης θα πραγματοποιηθεί σε δεκάδες ερευνητικά κέντρα σε Ελλάδα και Αυστραλία, ενώ η επόμενη φάση αναμένεται να συμπεριλάβει χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως μέχρι το 2028.
Ένα φάρμακο με διπλή δράση
Το καινοτόμο φάρμακο, που φέρει την ονομασία Diaprotectome, διαφοροποιείται από τις υπάρχουσες θεραπείες. Σύμφωνα με τον κ. Πετράτο:
- Προστατεύει τις νευρικές ίνες από την περαιτέρω καταστροφή της μυελίνης.
- Ενισχύει την παραγωγή μυελίνης, αποκαθιστώντας τη νευρική λειτουργία (επαναμυελίνωση).
Το φάρμακο σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες θεραπείες, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τη φλεγμονή αλλά και τα βαθύτερα αίτια της νόσου.
Η ελληνική συμβολή και η παγκόσμια σημασία
Με περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και περίπου 23.000 στην Ελλάδα, η πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής κοινότητας. Η συμβολή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας.
Προσδοκίες και η προσωπική δέσμευση
Για τον κ. Πετράτο, η ερευνητική του πορεία δεν είναι απλώς επιστημονική πρόκληση, αλλά και ένα προσωπικό χρέος προς τον παππού του, που υπήρξε ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση. Όπως δηλώνει ο ίδιος:
«Ονειρεύομαι ότι σε λίγα χρόνια θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τη ζωή των ασθενών. Η Ελλάδα αξίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας».
Με τη στήριξη συλλόγων ασθενών, ερευνητικών φορέων και κυβερνητικών οργανισμών, το όραμα για μια νέα εποχή στη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης φαίνεται πιο εφικτό από ποτέ.