Η θανατική ποινή επιβλήθηκε στον Ιρανό ράπερ Αμίρ Ταταλού, μία από τις πιο γνωστές φιγούρες της ιρανικής μουσικής σκηνής, με την κατηγορία της «βλασφημίας προς τον προφήτη Μωάμεθ». Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη ποινή πενταετούς φυλάκισης, δημιουργώντας διεθνείς αντιδράσεις.
Απόφαση που προκαλεί
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την έφεση του εισαγγελέα, ανατρέποντας την προηγούμενη ποινή φυλάκισης. Ο 37χρονος καλλιτέχνης καταδικάστηκε σε θάνατο για «βλασφημία» και «διάδοση άσεμνου περιεχομένου» μέσω των τραγουδιών και των κλιπ του.
Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024, με κατηγορίες όπως η «ενθάρρυνση της νέας γενιάς στην εκπόρνευση» και «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
Η ζωή και η καριέρα του Αμίρ Ταταλού
Ο Αμίρ Ταταλού ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και γρήγορα έγινε ένας από τους πρωτοπόρους της ραπ μουσικής στο Ιράν. Το 2018, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και να εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι ιρανικές αρχές του απαγόρευσαν να ασκεί το επάγγελμα του μουσικού.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2023, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και παραδόθηκε στο Ιράν. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στους υποστηρικτές του, καθώς η επιστροφή του στη χώρα συνοδεύτηκε από σοβαρές κατηγορίες.
Ένας αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης
Γνωστός για τα εκκεντρικά τατουάζ του που καλύπτουν το σώμα του, ο Ταταλού έχει απασχολήσει πολλές φορές την ιρανική κοινωνία. Το 2017, προκάλεσε σάλο όταν συναντήθηκε με τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ενώ το 2015 έγραψε τραγούδι υποστηρίζοντας το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Παρά την καλλιτεχνική του επιτυχία, είχε συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, με κατηγορίες όπως η «παρενόχληση της κοινής γνώμης».
Αντιδράσεις και ανησυχία
Η καταδίκη του Αμίρ Ταταλού έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταδικάζουν την απόφαση και να ζητούν την άμεση αναστολή της ποινής. Η περίπτωση του Ταταλού έρχεται να ρίξει φως στις σκληρές πρακτικές της ιρανικής δικαιοσύνης απέναντι στους καλλιτέχνες και όσους θεωρούνται «αντίθετοι» με το καθεστώς.
Η υπόθεση του Αμίρ Ταταλού είναι μια υπενθύμιση της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι στο Ιράν.