Την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείτε να πάτε στην παραλία ή στις χιονισμένες πλαγιές χωρίς προστατευτικά γυαλιά, θυμηθείτε ότι τα μάτια μπορούν να υποστούν ηλιακό έγκαυμα με τον ίδιο τρόπο που μπορεί και το δέρμα.
Τα σοβαρά ηλιοκαμένα μάτια προκαλούνται από υπερβολική έκθεση σε υπεριώδεις (UV) ακτίνες, όπως αυτές που εκπέμπονται από τον ήλιο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως φωτοκερατίτιδα.
Η φωτοκερατίτιδα, ή υπεριώδης κερατίτιδα, είναι μια φλεγμονή του κερατοειδούς, που είναι το διαυγές κάλυμμα του μπροστινού μέρους του ματιού.
Αιτίες
Η προστασία των ματιών από τις UV ακτίνες είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα ηλιοκαμένα μάτια. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένους τύπους οφθαλμικών παθήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Καταρράκτης
- Εκφύλιση ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία
- Καρκίνος των βλεφάρων
Συμπτώματα
Όταν τα μάτια σας εκτίθενται υπερβολικά στο UV φως, μπορεί να προκληθεί προσωρινό ηλιακό έγκαυμα ή μόνιμη βλάβη σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων:
- Της λεπτής, επιφανειακής στρώσης του κερατοειδούς
- Των αμφιβληστροειδών
- Του φακού
- Της επιπεφυκότας
Η επιπεφυκότα είναι μια λεπτή, βλεννογόνος μεμβράνη που αποτελείται από δύο τμήματα. Το ένα τμήμα καλύπτει και προστατεύει το λευκό των ματιών (επιπεφυκότα βολβού). Το άλλο τμήμα καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια των άνω και κάτω βλεφάρων (επιπεφυκότα βλεφάρων). Το ένα ή και τα δύο τμήματα μπορούν να υποστούν ηλιακό έγκαυμα.
Όπως με το δέρμα, τα ηλιοκαμένα μάτια μπορεί να ποικίλουν σε ένταση. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή σας στις UV ακτίνες, τόσο πιο έντονα είναι πιθανό να είναι τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα της φωτοκερατίτιδας μπορεί να είναι άβολα και περιλαμβάνουν:
- Αίσθηση άμμου στα μάτια
- Πόνος στα μάτια
- Πονοκέφαλος
- Κλείσιμο βλεφάρων
- Δάκρυα
- Πρήξιμο
- Ερυθρότητα
- Θολή όραση
- Ευαισθησία στο έντονο φως
- Όραση “αλογινών”
- Μικροσκοπικές κόρες (μύωση)
- Προσωρινή απώλεια όρασης ή αλλαγές στην όραση (σπάνια συμπτώματα)
Θεραπείες
Η φωτοκερατίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μία έως δύο ημέρες. Η θεραπεία αυτής της κατάστασης επικεντρώνεται συνήθως στη μείωση των συμπτωμάτων για να νιώσετε πιο άνετα. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ηλιοκαμένα μάτια, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει παυσίπονα ή αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικές θεραπείες στο σπίτι για ανακούφιση από τα συμπτώματα:
- Αφαιρέστε τους φακούς επαφής. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως για να αφήσετε τα μάτια να επουλωθούν.
- Αντιστέκεστε στην ανάγκη να τρίψετε τα μάτια σας. Αυτό δεν θα προσφέρει ανακούφιση και μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό.
- Χρησιμοποιήστε δροσερές κομπρέσες. Τοποθετήστε κομπρέσες πάνω από τα κλειστά μάτια και ξεκουραστείτε.
- Δοκιμάστε φάρμακα. Τα αναλγητικά χωρίς συνταγή για την ανακούφιση του πονοκεφάλου μπορούν να βοηθήσουν.
- Φορέστε γυαλιά ηλίου. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας για να μειώσετε την επίδραση του έντονου φωτός.
- Πάρτε οφθαλμικές σταγόνες. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να λιπάνετε τα μάτια.
- Αποφύγετε το μακιγιάζ. Η χρήση μακιγιάζ και ψεύτικων βλεφαρίδων μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τα μάτια.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν φοράτε επεκτάσεις βλεφαρίδων, ρωτήστε τον γιατρό σας αν είναι καλύτερο να τις αφαιρέσετε ή να τις αφήσετε μέχρι να επουλωθούν τα μάτια σας.
- Κρατήστε τα μάτια καθαρά. Αποφύγετε την επαφή με αλμυρό ή χλωριωμένο νερό στα μάτια σας. Αν κολυμπάτε, προστατέψτε τα μάτια σας με αεροστεγή γυαλιά.
Πότε να είστε προσεκτικοί
Μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι τα μάτια σας προστατεύονται απλά και μόνο με το να ανοιγοκλείνουν ή επειδή δεν κοιτάτε απευθείας τον ήλιο. Οι UV ακτίνες μπορεί να είναι έντονες σε διάφορα περιβάλλοντα.
Κοντά στο νερό
Ο ήλιος μπορεί να αντανακλάται από το νερό και την άμμο, προκαλώντας έκθεση σε UV ακτίνες. Αυτό μπορεί να συμβεί στις παρακάτω τοποθεσίες:
- Παραλία
- Λίμνη
- Προβλήτα
- Σκάφος
- Πισίνα
- Οπουδήποτε συναντά ο ήλιος το νερό
Στην πόλη
Αν είστε κολλημένοι στην πόλη, μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι μπορείτε να κυκλοφορήσετε χωρίς τα κατάλληλα γυαλιά.
Το ηλιακό φως μπορεί επίσης να αντανακλάται από κτίρια, αυτοκίνητα και τσιμεντένιους δρόμους. Και δεν έχει σημασία αν είναι μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα ή μια θολή. Οι UV ακτίνες μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και το δέρμα σας μέσω της νέφωσης.
Στο βουνό
Το ηλιακό φως μπορεί επίσης να αντανακλάται από τον πάγο και το χιόνι. Αν συμμετέχετε σε αθλήματα όπως η ορειβασία, το σνόουμπορντινγκ ή το σκι, κινδυνεύετε από φωτοκερατίτιδα αν δεν προστατεύετε τα μάτια σας. Αυτή η μορφή φωτοκερατίτιδας είναι γνωστή ως “τύφλωση του χιονιού”.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τύφλωση του χιονιού μπορεί να προκαλέσει την επιφάνεια του κερατοειδούς να παγώσει ή να γίνει πολύ ξηρή. Αυτή η κατάσταση είναι συνηθισμένη στους πόλους του Βορρά και του Νότου, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί σε μεγάλα υψόμετρα όπου ο αέρας είναι λεπτός. Ο λεπτός αέρας παρέχει λιγότερη προστασία από τις UV ακτίνες, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους από ό,τι μπορεί να φαντάζεστε.
Τεχνητό UV φως
Άλλες τεχνητές πηγές UV φωτός περιλαμβάνουν: μηχανές ηλεκτροσυγκόλλησης και λάμπες θερμοπαραγωγής για ερπετά — ένας τύπος λάμπας UVB που χρησιμοποιείται σε καταστήματα κατοικιδίων και ενυδρεία ερπετών.
Μπορεί να πιστεύετε ότι τα κρεβάτια σολάριουμ είναι ασφαλή για τα μάτια σας, καθώς εκπέμπουν UVA αντί για UVB ακτίνες, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Τα κρεβάτια σολάριουμ παράγουν έως και 100 φορές την ποσότητα των UV ακτίνων που παράγει ο ήλιος και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για τα μάτια. Αν χρησιμοποιείτε κρεβάτια σολάριουμ, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύετε τα μάτια σας κατά τη χρήση.
Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας
Δεν είναι όλα τα γυαλιά ηλίου ίσα. Για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία, βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά σας μπλοκάρουν ή απορροφούν το 99 έως 100 τοις εκατό των UV ακτίνων. Η χρήση καπέλου με γείσο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας από την έκθεση στον ήλιο. Όταν κάνετε σκι ή απολαμβάνετε άλλα χιονισμένα σπορ, φοράτε γυαλιά ηλίου ή γυαλιά που παρέχουν αυτό το επίπεδο προστασίας. Η χρήση κράνους μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ κρεβάτια σολάριουμ χωρίς προστατευτικά γυαλιά. Επίσης, προσπαθήστε να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αν χρησιμοποιείτε εξοπλισμό συγκόλλησης ή παρόμοιου τύπου μηχανήματα, φοράτε κράνος συγκόλλησης σχεδιασμένο για να προστατεύει τα μάτια και το πρόσωπό σας.
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Αν τα συμπτώματα των ηλιοκαμένων ματιών συνεχίζουν να σας ενοχλούν για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες, δείτε τον γιατρό σας. Αν δεν έχετε ήδη πρωτοβάθμιο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, μπορείτε να αναζητήσετε γιατρούς στην περιοχή σας μέσω του εργαλείου FindCare της Healthline. Ένας ειδικός, όπως ένας οφθαλμίατρος ή οπτομέτρης, μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, αν χρειαστεί.
Θυμηθείτε, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή σας στις UV ακτίνες, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις με την πάροδο του χρόνου, όπως καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αν έχετε προβλήματα με την όρασή σας, δείτε τον γιατρό σας.
Πρέπει επίσης να δείτε έναν γιατρό αν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Θολή, ασαφή, σκοτεινή ή παραμορφωμένη όραση
- Σκιερές περιοχές στο κέντρο του πεδίου όρασης
- Ευαισθησία στη λάμψη ή στο φως
- Προβλήματα με τη νυχτερινή όραση
Τα βλέφαρα είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή του σώματος. Μπορούν να εμφανίσουν δερματικούς καρκίνους όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το πλακώδες καρκίνωμα ή το κακόηθες μελάνωμα. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σε αυτή την περιοχή μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο ίδιο το μάτι.
Δείτε έναν δερματολόγο αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα στα βλέφαρά σας:
- Ένα αποχρωματισμένο βλέφαρο που εμφανίζεται κόκκινο, μαύρο ή καφέ
- Σπασίματα στο δέρμα που δεν φεύγουν ή αλλαγές στην υφή του δέρματος
- Πρήξιμο ή πάχυνση του δέρματος
- Απώλεια βλεφαρίδων
Συμπέρασμα
Όπως το δέρμα, έτσι και τα μάτια σας είναι ευάλωτα στο να υποστούν ηλιακό έγκαυμα από την υπερβολική έκθεση στις UV ακτίνες. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως φωτοκερατίτιδα, συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση στις UV ακτίνες και το ηλιακό έγκαυμα των ματιών μπορεί να προκαλέσουν άβολα συμπτώματα.
Μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκύψουν σοβαρές καταστάσεις, όπως καταρράκτης, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και καρκίνος των βλεφάρων. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας από τον ήλιο και να λαμβάνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν βρίσκεστε σε μεγάλα υψόμετρα όπου ο αέρας είναι λεπτός και οι UV ακτίνες είναι ισχυρές.