Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις στο εξωτερικό την Μιανμάρ μόνο με θαύμα θα μπορέσεις να την δεις!
Θεωρητικά έχει πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους, πρακτικά όμως αυτό προκύπτει από ψεύτικα στοιχεία της κυβέρνησης της χώρας, που θέλει να παρουσιάσει την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Νάι Πι Τάου (Naypyidaw), σε μια από τις πιο εκσυγχρονισμένες και αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου.
Στην πραγματικότητα η νέα πρωτεύουσα της χώρας που επί 41 χρόνια ονομαζόταν Βιρμανία και επισκέφτηκε την Τετάρτη ο Μπάρακ Ομπάμα, είναι μια πόλη – φάντασμα με πανάκριβες κτιριακές υποδομές και έρημους δρόμους.
Η Μιανμάρ είναι η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 τ.χλ. και πληθυσμό 53.999.804, με βάση εκτιμήσεις του 2011. Απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1948 ως «Ένωση της Βιρμανίας» και μετονομάστηκε σε «Ένωση του Μιανμάρ» το 1989, όταν και εγκαθιδρύθηκε στη χώρα στρατιωτική χούντα (αυτοδιαλύθηκε το 2011).
Το 2005 η κυβέρνηση μετέφερε την πρωτεύουσα περίπου 300 χλμ. μακριά από την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Γιανγκόν, στη Naypyidaw. Αιτιολογία ήταν ότι από το κέντρο τα επικράτειας θα μπορούσε να διοικηθεί καλύτερα η Μιανμάρ, ωστόσο η περιοχή που επιλέχτηκε ήταν κυριολεκτικά στη… μέση του πουθενά.
Πρόκειται για μια τεράστια κενή έκταση (η πόλη είναι επτά φορές το μέγεθος της Σιγκαπούρης), γεμάτη με τεράστια δημόσια κτίρια (το κοινοβούλιο είναι μεγαλύτερο από το Πεντάγωνο) που συνδέονται με αυτοκινητοδρόμους οκτώ λωρίδων, οι οποίες γίνονται 24 μπροστά από το προεδρικό μέγαρο!
Η οικοδόμηση της υπολογίζεται ότι στοίχισε περίπου 4,8 δισ. ευρώ και το χάι-λάιτ αυτής είναι το τεράστιο αντίγραφο της χρυσής Shwedagon παγόδας της Γιανγκόν. Τα σπίτια των αξιωματούχων μοιάζουν με παλάτια, τα διαμερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολυτελείς μονοκατοικίες, ενώ η πόλη διαθέτει τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία του κόσμου! Το νέο μεγάλο νέο αεροδρόμιο, οι αμερικανικού τύπου υπεραγορές και τα υπερβολικά πολλά club γκολφ συμπληρώνουν το σκηνικό της… ακατοίκητης χλιδής.
Και όλα αυτά σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπου το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 1200 δολάρια το χρόνο (960 ευρώ)! Αυτόπτες μάρτυρες – επισκέπτες από τη δύση συνηγορούν ότι σε έναν από τους κολοσσιαίους αυτοκινητόδρομους της πόλης είναι πιο πιθανό να χτυπηθεί κάποιος πεζός από γάιδαρο παρά από αυτοκίνητο…
Follow Koolnews.gr στο Google News