Ο Αλιμος, μια παραδοσιακή αθηναϊκή γειτονιά, έχει υποστεί μια ραγδαία μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια. Η άφιξη πολλών Κινέζων πολιτών, οι οποίοι επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα “χρυσής βίζας” που προσφέρει την ελληνική ιθαγένεια σε όσους αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, έχει φέρει αλλαγές στην περιοχή, μεταμορφώνοντας την πόλη σε μια “Chinatown”.
Περπατώντας στους δρόμους του Αλίμου, πλέον συναντά κανείς κανείς νέα εστιατόρια, καταστήματα και πινακίδες στα κινέζικα. Η παρουσία της κινεζικής κοινότητας είναι πλέον εμφανής, όχι μόνο στην καθημερινότητα της πόλης, αλλά και στις δημοτικές υπηρεσίες.
Η άφιξη των Κινέζων επενδυτών έχει φέρει και άνοδο στις τιμές των ακινήτων, καθιστώντας την αγορά σπιτιού δύσκολη για τους ντόπιους κατοίκους. Διαμερίσματα σε νεόδμητα συγκροτήματα αγγίζουν πλέον τιμές οκτώ με δέκα χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ποσά άγνωστα έως τώρα για τον Αλιμο.
Η “χρυσή βίζα” έχει γίνει αντικείμενο κριτικής, καθώς θεωρείται ότι ωφελεί κυρίως ξένους επενδυτές και όχι την ελληνική οικονομία. Πολλοί Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα όχι για να ζήσουν στην Ελλάδα, αλλά για να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωζώνη.
Την ύπαρξη της κινεζικής «παροικίας» έχει επιβεβαιώσει και ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης
Η μεταμόρφωση του Αλίμου φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά ερωτήματα: Πώς επηρεάζει η “χρυσή βίζα” την κοινωνική και οικονομική δομή της περιοχής; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η “χρυσή βίζα” θα ωφελήσει την Ελλάδα μακροπρόθεσμα; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους κατοίκους;
Είναι σημαντικό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του προγράμματος “χρυσής βίζας” και να ληφθούν μέτρα για την εξισορρόπηση των οφελών προς όφελος της Ελλάδας και των κατοίκων της.
Δες τη συνέχεια στο ρεπορτάζ της καθημερινής