Το ξινόγαλα παρασκευάζεται από φρέσκο αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, στο οποίο προστίθεται καλλιέργεια μικροβίων οξυγαλακτικής ζύμωσης και ανήκει στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πρόκειται για ένα ρόφημα που μοιάζει αρκετά με το κεφίρ, το οποίο παράγεται με ανάλογη διαδικασία, αλλά προσθέτοντας διαφορετική καλλιέργεια βακτηρίων.
Όσον αφορά στη θρεπτική του αξία, το ξινόγαλα είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β -ιδιαίτερα ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12-, βιταμίνης Α, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Από την άλλη, είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας και προάγουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ασκούν και άλλες ευεργετικές δράσεις που συνδέονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.
Τέλος, το ξινόγαλα έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αποδίδοντας περίπου 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν ζύμωσης το καθιστά καλύτερα ανεκτό από άτομα που εμφανίζουν δυσπεψίες.
Πηγή: neadiatrofis.gr