Σίγουρα, το ghosting και το gaslighting από μόνα τους αποτελούν τοξικές συμπεριφορές στις σχέσεις. Πώς όμως γίνεται να υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο; Δυστυχώς, η απάντηση είναι το τοξικό τους παιδί: Το ghostlighting, ένας όρος που περιγράφει τον συνδυασμό αυτών των δύο φαινομένων.
Πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο στον τομέα των ερωτικών (και φιλικών σχέσεων), ένας φρικτός συνδυασμός των δύο χειρότερων δαιμονίων στην ιστορία του σύγχρονου dating.
Πώς λειτουργεί το ghostlighting:
- Φάση Ghosting: Ξεκινάει με το άτομο να εξαφανίζεται ξαφνικά από την επικοινωνία. Μηνύματα μένουν αναπάντητα, κλήσεις αγνοούνται, και η παρουσία του ατόμου στα social media ελαχιστοποιείται ή εκμηδενίζεται.
- Φάση Gaslighting: Ακολουθεί η φάση της χειραγώγησης. Το άτομο που έκανε ghosting μπορεί να επανεμφανιστεί, ρίχνοντας την ευθύνη για την εξαφάνιση στο θύμα και θεωρεί οτι δεν έκανε τίποτα. Μπορεί να κατηγορήσει το θύμα ότι είναι υπερβολικά απαιτητικό, κτητικό ή υπερευαίσθητο, κάνοντας το να αμφισβητήσει την δική του αντίληψη και συναισθήματα.
Συνέπειες:
Το ghostlighting αφήνει το θύμα σε μια κατάσταση σύγχυσης, αμφιβολίας και ψυχολογικής φθοράς. Η εξαφάνιση προκαλεί πόνο και αγωνία, ενώ η επανεμφάνιση και η χειραγώγηση δημιουργούν σύγχυση και αμφισβήτηση της πραγματικότητας.
Πώς να προστατευτείτε:
- Αναγνωρίστε τα σημάδια: Απροειδοποίητη εξαφάνιση, ασαφείς απαντήσεις, κατηγορίες προς εσάς, άρνηση ευθυνών.
- Θέστε όρια: Μην επιτρέπετε το άτομο να σας χειραγωγήσει. Εξηγήστε με σαφήνεια ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη και θέτετε όρια στην επικοινωνία.
- Απευθυνθείτε για υποστήριξη: Μην διστάσετε να μιλήσετε σε φίλους, οικογένεια ή ψυχολόγο για να λάβετε υποστήριξη και καθοδήγηση.
Να θυμάστε, αξίζετε σεβασμό και ειλικρινή επικοινωνία σε κάθε σχέση. Το ghostlighting και οι άλλες τοξικές συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές.