Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα κυρίως γεύμα ή ένα λαχταριστό συνοδευτικό.
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες μέτριου μεγέθους
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί φέτα
- 1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
Οδηγίες:
- Προετοιμασία μελιτζανών:
- Πλύνετε τις μελιτζάνες και κόψτε τις στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουτάλι, αφαιρέστε μέρος της σάρκας, αφήνοντας περίπου 1 εκ. πάχος γύρω από την άκρη. Κρατήστε τη σάρκα που αφαιρέσατε.
- Αλατίστε ελαφρώς το εσωτερικό των μελιτζανών και αφήστε τις για 30 λεπτά να “ιδρώσουν”. Έπειτα, ξεπλύνετε και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας.
- Προετοιμασία γέμισης:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα και να μην είναι ροζ.
- Προσθέστε τη σάρκα της μελιτζάνας που κρατήσατε, ψιλοκομμένη. Συνεχίστε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά.
- Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πήξει.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα τη φέτα και τον μαϊντανό.
- Γέμισμα μελιτζανών:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί. Γεμίστε τις με το μείγμα του κιμά.
- Πασπαλίστε από πάνω το τριμμένο κίτρινο τυρί.
- Ψήσιμο:
- Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.
- Σερβίρισμα:
- Αφήστε τις μελιτζάνες να κρυώσουν λίγο πριν τις σερβίρετε.
- Συνοδεύστε με φρέσκο ψωμί και μια σαλάτα εποχής.
Απολαύστε τις γεμιστές μελιτζάνες σας, ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας που σίγουρα θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!
Follow Koolnews.gr στο Google News