Σε μια σοκαριστική ανακάλυψη προχώρησε η περιβαλλοντική οργάνωση «Bear Bones» στην περιοχή της Παναγίτσας Πέλλας. Δύο μικρά αρκουδάκια, ηλικίας μόλις 9 μηνών, βρέθηκαν νεκρά σε προχωρημένη αποσύνθεση στην προστατευόμενη περιοχή του ορεινού όγκου Βόρα, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η φρικιαστική πράξη περιλάμβανε τη χρήση πυροβόλου όπλου, ενώ στο ένα από τα δύο ζώα είχε αφαιρεθεί ένα πέλμα, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα των δραστών.
Η έρευνα για την υπόθεση
Μετά τον εντοπισμό των νεκρών ζώων, η «Καλλιστώ» ενημερώθηκε άμεσα από την τοπική οργάνωση και ακολούθησε κινητοποίηση των δασικών υπηρεσιών Έδεσσας, του «Αρκτούρου» και στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, ενώ στον τόπο της φρίκης έσπευσαν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ανίχνευσης, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλα νεκρά ζώα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν εντοπίστηκε κανένα τέτοιο στοιχείο.
Οι πρώτες μακροσκοπικές και βαλιστικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν πως τα ζώα έπεσαν θύματα πυροβολισμού, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δηλητηρίασης. Συλλέχθηκαν δείγματα ιστών για περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση DNA, ενώ τα οστικά υπολείμματα θα εξεταστούν για να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συνθήκες του θανάτου.
Νομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις
Η θανάτωση των αρκούδων συνιστά βαρύτατο αδίκημα, καθώς το ζώο προστατεύεται πλήρως από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Η αρκούδα στην Ελλάδα κατατάσσεται στα Κινδυνεύοντα Είδη, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων (2009). Οι νομοθετικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν τη συνθήκη της Βέρνης, την οδηγία 92/43/ΕΕ για τους οικοτόπους και τη συνθήκη CITES, καθιστούν κάθε βλάβη στο είδος ποινικά κολάσιμη.
Η Εισαγγελία Έδεσσας έχει ήδη αναλάβει την υπόθεση, καθώς η λαθροθηρία αρκούδων αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση ενός από τα σημαντικότερα προστατευόμενα είδη της χώρας.
Οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων
Η «Καλλιστώ» εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει την επαναλαμβανόμενη απειλή της λαθροθηρίας για τα απειλούμενα είδη. «Η δολοφονία δύο μικρών αρκουδιών δεν αποτελεί απλώς περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά χτύπημα σε μια από τις πιο ευαίσθητες πλευρές της βιοποικιλότητας στη χώρα μας», τονίζεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι απαιτείται αυστηρότερη επιτήρηση των προστατευόμενων περιοχών και εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας.