Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι αρχές στην πάταξη της παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, επιφέροντας πλήγμα σε οργανωμένο κύκλωμα που φέρεται να δραστηριοποιούνταν επί μακρόν στον χώρο της πειρατείας συνδρομητικών καναλιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποκάλυψαν πως σε διάστημα 12 μηνών, οι δράστες επέφεραν ζημία άνω των 125 εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλους παρόχους.
Στόχος της ΕΛΑΣ η καταπολέμηση της πειρατείας
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά από μήνυση μεγάλου τηλεοπτικού παρόχου, με την ΕΛΑΣ να αναλαμβάνει δράση σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Οι έρευνες εντόπισαν τέσσερις ιστοτόπους που μετέδιδαν παράνομα το περιεχόμενο των συνδρομητικών καναλιών και ήταν συνδεδεμένοι με ελληνικές IP διευθύνσεις, οι οποίες ανήκαν σε τρεις διακομιστές διαδικτυακών παρόχων.
Η ψηφιακή ανάλυση οδήγησε στη συλλογή δεδομένων και αποδείξεων για τη δράση τριών ατόμων, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διαρκή παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Ταυτοποίηση και εξοπλισμός της οργάνωσης
Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τα μέλη είχαν τον ρόλο των διαχειριστών των διακομιστών που επέτρεπαν την αναμετάδοση του συνδρομητικού περιεχομένου, ενώ το τρίτο άτομο κατηγορείται για παράνομη πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες χωρίς την έγκριση των κατόχων της άδειας.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις τοποθεσίες, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη μετάδοση, ο οποίος περιλάμβανε:
- Τροποποιημένες συσκευές για επικοινωνία με διακομιστές αναμετάδοσης.
- Υπολογιστή με κάρτα γραφικών υψηλών επιδόσεων και συνεχή παροχή ρεύματος, ο οποίος λειτουργούσε ως διακομιστής IPTV.
- Κινητές συσκευές και αποθηκευτικά μέσα όπως εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και USB sticks, που περιείχαν δεδομένα και αρχεία συνδρομητικών υπηρεσιών.
Οικονομική ζημία και ποινικές συνέπειες
Η οικονομική ζημία για την καταγγέλλουσα εταιρεία, όπως υπολογίζεται από την ΕΛΑΣ, υπερβαίνει τα 125 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτυπώνει την έκταση της παράνομης δραστηριότητας της ομάδας αυτής σε μόλις ένα έτος.
Όλα τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια έχουν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω ανάλυση, ενώ η δικογραφία έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία θα καθορίσει τις περαιτέρω δικαστικές ενέργειες για την τιμωρία των υπαιτίων.
Η συγκεκριμένη εξιχνίαση φανερώνει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη παραβατικότητα στο πεδίο των ψηφιακών δικαιωμάτων, καθώς και να προστατεύσουν την οικονομική βιωσιμότητα των παρόχων συνδρομητικών υπηρεσιών.