Μπορεί η Μυκόνος να είναι γνωστή ως το νησί των ανέμων, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτοί οι “άνεμοι” έφεραν αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη που καταπατήθηκε με κατασκευές. Με τις μπουλντόζες να έχουν αναλάβει δράση, οι αυθαίρετες κατασκευές στα παραλιακά beach bars της Μυκόνου γκρεμίζονται, αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το φυσικό τοπίο
Τα πιο γνωστά και διάσημα μπαρ της Μυκόνου, που παραβίασαν τον νόμο και καταπάτησαν την αιγιαλίτιδα ζώνη, έχουν πατήσει, με απλά λόγια, στη θάλασσα! “Κάποιες φορές το ποτήρι ξεχειλίζει και τότε το κράτος οφείλει να δράσει”, δήλωσε σε συνέντευξη ο τέως πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πλέον, τα beach bars έχουν βάλει λουκέτο και οι ιδιοκτήτες τους, μη έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάζονται μόνοι τους να γκρεμίζουν τις αυθαίρετες κατασκευές, προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους και να δουλέψουν όπως κάθε χρόνο.
Η απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων είναι αδιαπραγμάτευτη. Η φύση δεν θα πρέπει να πληγεί άλλο από την ανεξέλεγκτη εξέλιξη και την εμπορικοποίηση των ακτών.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες των beach bars ότι η φυσική ομορφιά και η αρμονία του περιβάλλοντος είναι που κάνουν τη Μυκόνο τόσο μοναδική και δημοφιλή προορισμό.
Η αλλαγή είναι πια αναπόφευκτη. Η ανάγκη για την προστασία και τη συντήρηση της φυσικής ομορφιάς της Μυκόνου, μέσα από την κατεδάφιση των αυθαίρετων, δεν είναι μόνο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αποτελεί επίσης ένα μήνυμα σε όλους όσοι επιδιώκουν το κέρδος εις βάρος της φύσης: Η Μυκόνος αγαπά και προστατεύει τη θάλασσά της.
Το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εντόπισε τις εξής αυθαιρεσίες:
1) Κατασκευή σε εξέλιξη διώροφου κτηρίου επιφάνειας 520 τετραγωνικών μέτρων εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας Ψαρρούς και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού με τμήματα του κτηρίου να βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας.
2) Κατασκευή σε εξέλιξη κτηρίου με χρήση τουαλέτας (39 τμ) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Και για αυτό το κτήριο υπήρχε δήλωση «τακτοποίησης» (ως ανεγερθέν προ του 2011). Κατά την ημερομηνία ελέγχου το κτήριο βρίσκονταν στην φάση κατασκευής υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
3) Τοποθέτηση κοντέινερ 23,5 τμ (χωρίς άδεια, που απαιτείται ανεξάρτητα με το αν αυτά δεν είναι μόνιμη κατασκευή) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
4) Τοποθέτηση τεσσάρων κυλινδρικών δεξαμενών ύψους 2,2 μέτρων και ακτίνας 0,5- 1,7 μέτρων εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.