Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day) είναι η ημερομηνία κατά την οποία η ανθρωπότητα έχει καταναλώσει όλους τους φυσικούς πόρους που η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε ένα έτος.
Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης υπολογίζεται από την οργάνωση Global Footprint Network και λαμβάνει υπόψη την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, την αλιεία, την κατανάλωση ξύλου, την εκμετάλλευση αγροτικών εκτάσεων για την παραγωγή τροφίμων και άλλων προϊόντων, καθώς και άλλους παράγοντες.
Κάθε χρόνο, η Ημέρα Υπέρβασης της Γης συμβαίνει νωρίτερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανθρωπότητα καταναλώνει πόρους με αυξανόμενη ταχύτητα. Αυτό είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της ανάγκης για πιο βιώσιμες πρακτικές κατανάλωσης και παραγωγής.
Τρόμος αναμένεται σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς για το πότε θα έρθει για το 2023 η ημέρα όπου η γη εξαντλεί τους πόρους της και θα αρχίζουμε να ζούμε με δανεικά
Περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από το 2021 πέρυσι εξαντλήθηκαν τα παραγόμενα-προσφερόμενα αποθέματα φυσικών πόρων της Γης το 2022 με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να ζει με «δανεισμό».
Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς που έγιναν από την WWF, η ανθρωπότητα καταναλώνει ποσότητες που αντιστοιχούν σε 1,6 φορές τα αποθέματα της Γης. Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day), η μέρα δηλαδή που η κατανάλωση αγαθών υπερβαίνει την ετήσια βιο-ικανότητα του πλανήτη, το 2022 ήταν η 28η Ιουλίου , ενώ Πριν μερικά χρόνιαι ήταν γύρω στις 10 με 19η Αυγούστου.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν την έρευνα, κάθε χρόνο η μέρα αυτή έρχεται ολοένα και νωρίτερα μέσα στο έτος και σύμφωνα με όσα αναφέρουν το 2000 η μέρα αυτή έφτασε στις αρχές Οκτωβρίου.
Τα στοιχεία που αναλύονται για τον καθορισμό της Ημέρας Υπέρβασης της Γης προέρχονται από μετρήσεις που γίνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και από διάφορα στατιστικά του ΟΗΕ που σχετίζονται με την αλιεία, την υλοτομία, τη χρήση καλλιεργήσιμης γης και την κτηνοτροφία.
Οι διάφοροι αρνητικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι οι εκπομπές αερίων του άνθρακα, η διάβρωση του εδάφους, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία και η ποιότητα των αποθεμάτων νερού του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της WWF International, Μάρκο Λαμπερτίνι: «Συνεχίζουμε να επιζητούμε την κατανόησή μας για το πόσο κρίσιμες είναι για τη δική μας ευημερία και ευτυχία και για τη δική μας επιβίωση οι υπηρεσίες της φύσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε και να μετατρεπόμαστε από ανεύθυνους εκμεταλλευτές σε προσεκτικούς φροντιστές των αξιών της φύσης και σε καλούς διαχειριστές των βασικών και πεπερασμένων αποθεμάτων της».
Όπως πάντως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του GFN για την Ημέρα Υπέρβασης της Γης, ίσως το πιο βασικό συμπέρασμα και το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα αέρια του διοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και δεν μπορούν να απορροφηθούν πλήρως.
Το think tank ελπίζει ότι στη Σύνοδο για το Κλίμα οι χώρες θα δεσμευθούν ώστε να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη στο πλαίσιο των 2 βαθμών πάνω από τη θερμοκρασία που είχε ο πλανήτης πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Για να γίνει αυτό, όμως, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, θα πρέπει όλες οι χώρες να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2070. Κάτι τέτοιο λένε οι άνθρωποι του GFN θα μεταφέρει την Ημέρα Υπέρβασης της Γης προς τα πίσω και μέχρι το 2030 αυτή θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.