Οι ψυχολόγοι πασχίζουν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν την -ομολογουμένως περίπλοκη– γυναικεία ψυχοσύνθεση, κυρίως όσον αφορά στις προτιμήσεις των γυναικών στο αντίθετο φύλο.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution & Human Behavior βάζει στο μικροσκόπιο το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να γοητεύονται τα «κακά παιδιά».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Βρετανών ερευνητών που εκπόνησαν τη μελέτη, ο φόβος των γυναικών απέναντι στο έγκλημα σχετίζεται άμεσα με τις προτιμήσεις τους για άντρες που δεν συμμορφώνονται με τα συνήθη κοινωνικά πρότυπα.
«Μελετητές της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους έχουν υποστηρίξει ότι η βία συνέβαλε ιστορικά στη διαμόρφωση της ψυχολογίας των γυναικών, δια μέσου συμπεριφορών προσαρμογής που αποσκοπούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της θυματοποίησης». Πιθανές επιπτώσεις της θυματοποίησης αποτελούν ο σωματικός και ψυχολογικός πόνος, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης ή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Οι βίαιες επιθέσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν πάντα, οπότε στην περίπτωση αυτή προκύπτει η ανάγκη για εναλλακτικές στρατηγικές προστασίας.
Για παράδειγμα, γυναίκες που νιώθουν ευάλωτες στο έγκλημα είναι πιο επιρρεπείς στο «φαινόμενο του σωματοφύλακα» (the bodyguard hypothesis), όπου μια γυναίκα επιλέγει ως σύντροφο έναν άντρα που πιστεύει ότι μπορεί να προστατεύσει την ίδια αλλά και τα παιδιά της επειδή είναι σωματικά ισχυρός και κυρίαρχο αρσενικό.
Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά αυτά ενδέχεται να αποδειχθούν «παγίδα», καθώς οι διάφορες εκφάνσεις επιθετικότητας αποτελούν παράγοντα πρόβλεψης για την κακοποίηση και συσχετίζονται με περιστατικά εξαναγκασμού.
Σύμφωνα με την έρευνα έπειτα από σχετικό πείραμα που περιελάμβανε δείγμα γυναικών ηλικίας 19 έως 62 ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι οι γυναίκες που δείχνουν να προτιμούν τα «κακά παιδιά» έχουν την τάση να αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια, ακόμη και υπό συνθήκες που δεν συνεπάγονται εμφανείς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.