Με προέλευση από την Ιταλία, η φοκάτσια έρχεται στο τραπέζι σου με τις οδηγίες του Δημήτρη Σκαρμούτσου…
Υλικά
- 2 φλιτζ. ζεστό νερό
- 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 4 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 24 πράσινες ή μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή 1 ½ κ.σ. αποξηραμένο
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 2 φλ ζεστό νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 4 1/4 φλ αλεύρι και το αλάτι στη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική, προσθέτοντας αλεύρι, αν είναι κολλώδης.
Σχηματίζουμε μια μπάλα. Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα τη μπάλα της ζύμης, γυρνώντας τη ώστε να πάει το λάδι παντού. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου για 1 ½ ώρα. Τη βγάζουμε από το μπολ, τη ζυμώνουμε λίγο, την κάνουμε πάλι μπάλα και την ξαναβάζουμε στο ίδιο μπολ.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει, για περίπου 45 λεπτά. Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο ταψί. Την απλώνουμε με τα δάχτυλα και αφήνουμε για 10 λεπτά. Απλώνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο πάνω της, μαζί με τις ελιές και το δεντρολίβανο. Την αφήνουμε ακάλυπτη για 25 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς.
Πιέζουμε τα δάχτυλά μας πάνω στη ζύμη, ώστε να κάνουμε βαθουλώματα. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή, για 20 λεπτά.