Η μάχη ενάντια στο μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, λαμβάνει νέα ώθηση χάρη στην πρωτοποριακή έρευνα της Ελένης Χατζηλάκου, μιας νεαρής επιστήμονας από τη Δράμα.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η θνησιμότητα από το μελάνωμα αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 50% έως το 2040. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί καίριο παράγοντα για την επιτυχή θεραπεία, αλλά οι υπάρχουσες μέθοδοι, όπως η βιοψία, μπορεί να είναι επώδυνες και χρονοβόρες.
Η κ. Χατζηλάκου, διδακτορική φοιτήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, έχει θέσει ως στόχο της την ανάπτυξη ενός βιοαισθητήρα που θα επιτρέπει την έγκαιρη και μη επεμβατική διάγνωση του μελανώματος. Η συσκευή, εμπνευσμένη από τα rapid τεστ Covid-19, θα λαμβάνει δείγμα βιολογικού υλικού από τον όγκο και θα ανιχνεύει βιολογικά σήματα (biomarkers) για να διαγνώσει τον καρκίνο.
Η λειτουργία του βιοαισθητήρα βασίζεται στην ανίχνευση των βιολογικών σημάτων με τη χρήση κατάλληλων βιοδεκτών. Τα σήματα αυτά μετατρέπονται σε σήμα ή πληροφορία που μπορεί να ληφθεί από ένα διασυνδεδεμένο σύστημα επεξεργασίας στο εργαστήριο.
Η κ. Χατζηλάκου οραματίζεται μια συσκευή εύχρηστη και φορητή, προσβάσιμη σε γιατρούς και ασθενείς, που θα βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση στη διάγνωση σε όλο τον κόσμο. Η μοναδικότητα του βιοαισθητήρα έγκειται στη χρήση μικροβελόνων για ανώδυνη λήψη δείγματος και στην ενσωμάτωση των βιοδεκτών στις βελόνες, επιτρέποντας την επιτόπου ανάλυση και διάγνωση.
Παράλληλα με την επιστημονική της δραστηριότητα, η κ. Χατζηλάκου ηγείται πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισότητας και της ισοτιμίας των γυναικών στους τομείς STEM. Η ίδια αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα γυναικείας δύναμης και επιμονής, αφήνοντας το στίγμα της στον αγώνα κατά του καρκίνου του δέρματος.
Η έρευνα της κ. Χατζηλάκου φέρνει ελπίδα για ένα μέλλον όπου η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος θα είναι εύκολα προσβάσιμη, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.