Μπορείς να φανταστείς μία ημέρα δίχως να έχεις κοιμηθεί; Δύο; Παραπάνω; Ο ύπνος είναι μια απλή υπόθεση, αλλά συνάμα τόσο μα τόσο περίεργη. Μπορεί για παράδειγμα να έχεις κοιμηθεί 9 ώρες και να ξαπλώσεις το μεσημέρι και να κοιμηθείς ξανά και εύκολα. Κι αυτό γιατί δεν είναι απλά ζήτημα ανάγκης και κούρασης. Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που υπεισέρχονται στο ζήτημα. Ένας βασικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία του σώματος και οι συνθήκες στις οποίες βρίσκεται.
Ειδικά αυτές τις μέρες που οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς, η αγωνία και το άγχος βρίσκονται σε αύξηση. Αυτό φέρνει το μυαλό σε μια κατάσταση επαγρύπνησης. Πολύ περισσότερο άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα της ενημέρωσης βάζουν τον εαυτό τους σε mode γρήγορου και ολιγόωρου ύπνου. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πέφτεις να κοιμηθείς να σου έρχεται γρήγορα.
Ελάτε όμως που δεν είναι πάντα εφικτό. Αν για παράδειγμα στο μυαλό σου πριν κοιμηθείς υπάρχει ένα πρότζεκτ που θες να κάνεις την επόμενη μέρα, θα το σκέφτεσαι διαρκώς για να μην το ξεχάσεις. Τι μπορείς να κάνεις για να έρθει ο ύπνος πιο εύκολα; Πόνταρε στην θερμοκρασία. Οι επιστήμονες λένε ότι αν δεν μπορείς με τίποτα να κοιμηθείς, τότε δοκίμασε να βγάλεις ένα πέλμα ή και τα δύο από τα σκεπάσματα. Γι΄αυτό τα βράδια του καλοκαιριού είναι πιο δύσκολα στον ύπνο και στον βαρύ χειμώνα που σκεπαζόμαστε με δύο παπλώματα παθαίνουμε το ίδιο.
Ο λόγος που τα πόδια έχουν τη δυνατότητα να σου αλλάξουν τη θερμοκρασία του σώματος και όχι κάποιο άλλο μέρος του σώματος είναι ότι πρώτον δεν έχουν τρίχες οι πατούσες και δεύτερο, όπως και τα χέρια, διαθέτουν κάποιες αρτηρίες που δέχονται αρτηριοφλεβική αναστόμωση και μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Καλά τα έλεγαν οι παλαιοί: έχε τα χέρια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα.