Ίσως έχετε δει την ταινία «21 γραμμάρια», ή ίσως την έχετε ακούσει.
Σύμφωνα με την υπόθεση, το βάρος που χάνει το ανθρώπινο σώμα τη στιγμή που πεθαίνει είναι 21 γραμμάρια και αντιστοιχεί στο βάρος της ψυχής που φεύγει από αυτό. Πρόκειται, δηλαδή, για το υποτιθέμενο βάρος που έχει η ψυχή και είναι ίδιο για όλες τις ψυχές, όλους τους ανθρώπους.
Ποια είναι η πραγματική ιστορία όμως πίσω από τα 21 γραμμάρια;
Το 1907, ο δρ Duncan MacDougall, ένας γιατρός από τη Μασαχουσέτη, θέλησε να αποδείξει ότι όχι μόνο υπάρχει ψυχή, αλλά ότι έχει και μάζα.
Το σχέδιο του περιλάμβανε μία ειδικά κατασκευασμένη για αυτό τον σκοπό ζυγαριά από τον οίκο Fairbanks, με την οποία και μέτρησε το βάρος από 5 ετοιμοθάνατους άνδρες και μια ετοιμοθάνατη γυναίκα στο νοσοκομείο της πόλης Dorchester.
Εφαρμόζοντας μαθηματικούς τύπους και αφού έλαβε υπόψη τα υγρά του σώματος αλλά και τον αέρα μέσα στους πνεύμονες, ο MacDougall διαπίστωσε ότι όσοι πέθαναν, έχαναν αρχικά ένα βάρος που ισοδυναμεί με το 3/4 της ουγγιάς, δηλαδή 21,26 γραμμάρια.
Τότε έγραψε σε άρθρο του στους New York Times: «Αμέσως μετά το θάνατο χάθηκαν, εξαφανίσθηκαν τα 3/4 μιας ουγγιάς από το σώμα των νεκρών» Μέχρι το θάνατο του, δρ MacDougall προσπαθούσε να αποδείξει την ύπαρξη της ψυχής, ενώ στόχος του ήταν να την φωτογραφίσει με την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη την εποχή.