Η δικαστική αυλαία έπεσε στην υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών να καταδικάζει τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε δις ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από μια εξονυχιστική δικαστική διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν πλήθος ιατροδικαστικών στοιχείων και κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων γιατροί, ιατροδικαστές και νοσηλευτές.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά συρροή, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το βασικό σκεπτικό που οδήγησε στην απόφαση της διπλής ισόβιας κάθειρξης βασίστηκε σε:
-
Τα αδιάσειστα ιατροδικαστικά ευρήματα
- Και στις δύο περιπτώσεις, η αιτία θανάτου αποδόθηκε σε ασφυκτικό μηχανισμό, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο φυσικού θανάτου.
- Τα σημάδια ασφυξίας και η χρήση πανιού ως μέσου απόφραξης των αεροφόρων οδών ενίσχυσαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
-
Η σύνδεση των δύο εγκλημάτων με τον θάνατο της Τζωρτζίνας
- Το γεγονός ότι η κατηγορούμενη είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της 9χρονης πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας, έπαιξε ρόλο στη συνολική εκτίμηση του προφίλ της.
- Οι Αρχές θεωρούν ότι τα τρία εγκλήματα ήταν διαδοχικά και προσχεδιασμένα.
-
Η έλλειψη ελαφρυντικών
- Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην κατηγορούμενη, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της ότι ήταν μία μητέρα που αγαπούσε τα παιδιά της.
- Η εισαγγελική αρχή τόνισε ότι η Πισπιρίγκου ενήργησε με κίνητρο την επιθυμία της να κρατήσει κοντά της τον σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη.
Η αντίδραση της Πισπιρίγκου και των συγγενών
Η Ρούλα Πισπιρίγκου άκουσε την απόφαση ανέκφραστη, δίχως να δείξει ιδιαίτερη συναισθηματική αντίδραση. Αντίθετα, η πλευρά των συγγενών των παιδιών έδειξε ανακούφιση, με τον Μάνο Δασκαλάκη να εμφανίζεται συντετριμμένος, αλλά ικανοποιημένος από την απόδοση δικαιοσύνης.
Η μητέρα της κατηγορούμενης, η αδελφή της και άλλα μέλη της οικογένειάς της ήταν επίσης παρόντες στη δικαστική αίθουσα, παρακολουθώντας σιωπηλοί την ανακοίνωση της απόφασης.
Τι σημαίνει η διπλή ισόβια ποινή
Η Πισπιρίγκου, με αυτήν την απόφαση, δεν έχει καμία πιθανότητα αποφυλάκισης στο προσεχές μέλλον.
- Τα δύο ισόβια σημαίνουν ότι ακόμα και αν εκτίσει τουλάχιστον 20 χρόνια για το πρώτο ισόβιο, θα συνεχίσει να εκτίει ποινή για το δεύτερο.
- Το γεγονός ότι έχει ήδη καταδικαστεί και για τον θάνατο της Τζωρτζίνας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση της.
- Η μοναδική της διέξοδος είναι να ασκήσει έφεση, ωστόσο, οι πιθανότητες να ανατραπεί η απόφαση είναι ελάχιστες.
Μια υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα
Η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου παραμένει μία από τις πιο αποτρόπαιες στα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Από την αρχή της αποκάλυψης των θανάτων των τριών παιδιών, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν τεράστιο, με τις εξελίξεις να προκαλούν οργή και θλίψη.
Η σημερινή απόφαση βάζει οριστικό τέλος στην υπόθεση, αποδίδοντας δικαιοσύνη για τα τρία αδικοχαμένα παιδιά.